Rechtspraak
Werknemer is in de periode van 1951 tot en met 1990 bij verschillende werkgevers in loondienst geweest en bloot gesteld aan asbest. Onder meer bij het bedrijf Koninklijke Twentse Stoomblekerij (KTS) tussen 1962 en ongeveer 1970 en van 1971 tot februari 1990 bij Installatietechniek Vonk B.V. In 2005 is bij werknemer de diagnose maligne mesothelioom (longvlieskanker) vastgesteld. Een jaar later is werknemer overleden. Thans vorderen de erven van werknemer schadevergoeding van Permess, de beweerdelijk rechtsopvolger van KTS. Volgens Permess zijn de erven van werknemer niet-ontvankelijk in hun vordering, daar Permess niet als rechtsopvolger van KTS kan worden beschouwd en de vordering van werknemer is verjaard.
De kantonrechter oordeelt als volgt. De rechtsopvolger van KTS is TSB. TSB is in 1980 gefailleerd en op 22 september 1982 is dat faillissement opgeheven. Activa van TSB zijn door de curator deels verkocht aan Lakatex B.V., een dochtervennootschap van Blijdenstijn Willink B.V. en deels aan Koninklijke Nijverdal Ten Cate B.V., een nog steeds bestaande rechtspersoon. Eerst in 1987 is Permess in het bedrijfspand van TSB gevestigd. Naar het oordeel van de kantonrechter heeft Permess in deze procedure voldoende aannemelijk gemaakt dat zij niet de formeel juridische en aan te spreken rechtsopvolgster van KTS is. De erven van werknemer zijn derhalve niet-ontvankelijk.
Ten overvloede overweegt de kantonrechter dat de vordering van de ervan van werknemer is verjaard. Voor het beroep op de verjaringstermijn van dertig jaar acht de kantonrechter het, naast de zeven door de Hoge Raad geformuleerde gezichtspunten, van enig belang dat het in dit geval het meest waarschijnlijk is dat werknemer als gevolg van besmetting tijdens zijn dienstverband bij Vonk de vreselijke, dodelijke ziekte heeft opgelopen. Het is immers een vaststaand feit dat mesothelioom na ongeveer 30 jaar manifesteert. Van deze dertig jaar bestrijkt ruim 15 jaar de werkperiode bij Vonk. Werknemer heeft ook, zij het vergeefs, geprobeerd een opvolgster van Vonk in rechte te betrekken. Ongeveer 39 jaar na de laatste werkdag bij KTS is Permess gedagvaard. De erven hebben geruime tijd, ruim langer dan een jaar, laten verstrijken na het indienen van het bemiddelingsverzoek bij het Instituut Asbestslachtoffers begin 2005 alvorens tot dagvaarding in oktober 2008 over is gegaan.