Naar boven ↑

Rechtspraak

werknemer/Globe Designfurniture B.V.
Rechtbank Rotterdam (Locatie Rotterdam), 7 april 2021
ECLI:NL:RBROT:2021:3396
Niet aannemelijk is dat de ontslagbrief door werknemer is geschreven, zodat de arbeidsovereenkomst niet is opgezegd. Werknemer heeft recht op loondoorbetaling tijdens ziekte.

Feiten

Werknemer is op 21 november 2016 in dienst getreden van Globe Designfurniture B.V. (hierna: Globe). Werknemer vordert Globe te veroordelen tot betaling van het salaris (bij ziekte) en het vakantiegeld vanaf 1 oktober 2020 tot het moment van rechtsgeldige beëindiging van de arbeidsovereenkomst.

Oordeel

De rechter stelt vast dat tussen partijen in geschil is of de arbeidsovereenkomst met ingang van 1 september 2020 is geëindigd door opzegging van werknemer. Naar het oordeel van de kantonrechter is de arbeidsovereenkomst tussen partijen niet geëindigd. Daartoe overweegt hij dat vaststaat dat de ontslagbrief waarop Globe zich beroept in ieder geval niet persoonlijk aan Globe is overhandigd door werknemer. Daarom geldt dat Globe zich er met redelijke zorgvuldigheid van moet hebben vergewist dat werknemer de brief zelf heeft geschreven en werknemer ook daadwerkelijk op dat moment een einde van zijn dienstverband beoogde per 1 september 2020 en werknemer de mogelijke consequenties van deze beslissing voor zijn rechtspositie overzag. Dat heeft Globe niet gedaan. Bovendien is niet gebleken dat werknemer een reden had om zijn arbeidsovereenkomst te beëindigen. Niet aannemelijk is dat werknemer – na bijna vier jaar dienstverband bij Globe – zijn ontslag heeft willen indienen, omdat hij, tegen de regels van Globe in, op vakantie naar Turkije wilde gaan. Werknemer verliest  daarmee immers zijn recht op loon en maakt evenmin aanspraak op een WW-uitkering, terwijl hij als werknemer recht heeft om zijn vakantiedagen op te nemen en de werkgever geen zeggenschap heeft over de vakantiebestemming van zijn werknemer. Dat heeft Globe ook erkend. Het getuigt dan ook niet van goed werkgeverschap om werknemer onder deze omstandigheden tot het nemen van ontslag te dwingen. Bovendien laat de inhoud van de ontslagbrief van 24 juli 2020, waarin werknemer zou aangeven dat hij een andere baan wil die betere perspectieven biedt, zich niet verenigen met de stelling van Globe dat met werknemer kort daarvoor een discussie was ontstaan over het al dan niet op vakantie gaan naar Turkije én Globe tegen hem zou hebben gezegd dat als hij toch wilde gaan hij maar ontslag moest nemen. Daarnaast heeft werknemer verklaard dat hij na terugkomst uit Turkije contact heeft gehad met Globe over een afspraak om een coronatest af te nemen. Indien Globe er daadwerkelijk van uitgegaan zou zijn dat de arbeidsovereenkomst per 1 september 2020 zou zijn geëindigd, valt niet in te zien waarom Globe een afspraak voor een coronatest voor werknemer zou maken. Gelet op het voorgaande acht de kantonrechter het voorshands onvoldoende aannemelijk dat werknemer de arbeidsovereenkomst per 1 september 2020 rechtsgeldig heeft beëindigd door middel van de brief van 24 juli 2020. Dit betekent dan ook dat ervan moet worden uitgegaan dat de arbeidsovereenkomst thans nog voortduurt. Omdat werknemer zich vanaf 9 september ziek heeft gemeld heeft werknemer recht op doorbetaling van loon. Daarom wordt de vordering van werknemer toegewezen