Naar boven ↑

Nieuwsbericht

FD.nl

12-04-2010

Actiedreiging vakbonden groeit

De actiedreiging van vakbonden loopt in verschillende sectoren verder op. Reden is veelal dat de werkgevers zich vanwege de crisis sterk maken voor een bevriezing van de lonen, terwijl de bonden zich conform het verleden jaar gesloten sociaal akkoord inzetten voor een loonstijging op inflatieniveau.

Zo verstuurt vakbond FNV Bondgenoten vandaag een ultimatum naar de werkgevers in de zuivelindustrie. Als die niet voor woensdag om 12 uur ingaan op de eis van de bond om een loonsverhoging van rond 1,25% voor één jaar af te spreken, dan volgen er acties. De zuivelindustrie wil liever een loonstijging rond de 0% voor haar 10.000 werknemers.

Donderdag krijgt ook de Sociale Verzekeringsbank een ultimatum toegezonden. Ook de SVB, die onder meer de kinderbijslag en de AOW uitbetaalt, wil een nullijn.

De SVB is niet het enige overheidsorgaan waar de cao-onderhandelingen vastliepen. Al vanaf februari zijn de bonden bij de gemeenten en provincies aan het actievoeren. Abvakabo FNV, CNV Publieke Zaak en CMHF gaan hun acties per half april intensiveren. Zo gaat de reinigingsdienst in Amsterdam vanaf Koninginnedag een week in staking. Ook in andere steden leggen de reiniging en parkeerbeheer het werk neer.

De vakbonden die onderhandelen over een nieuwe cao voor de waterschappen, sluiten zich bij deze acties aan. De werkgevers daar willen ook louter een eenmalige uitkering afspreken. De door de bonden gewenste structurele loonsverhoging tot 1,5,% voor de honderdduizenden ambtenaren zit er niet in, zeggen de Unie van Waterschappen, het Interprovinciaal Overleg en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Ze vrezen de rijksbezuinigingen.

De cao-besprekingen bij de sociale werkplaatsen (100.000 werknemers) 'verlopen net zo moeilijk', aldus CNV Publieke Zaak. Hier wordt ook ingezet op loonbevriezing. 'Het overleg is nog niet geknapt, maar we zijn niet erg optimistisch', zegt een woordvoerder.

Verder zijn begin april de onderhandelingen voor een nieuwe cao voor de circa 400.000 werknemers in de thuiszorg, verpleeg- en verzorgingstehuizen vastgelopen. De werkgevers willen een nullijn en de extra leeftijdsuren inruilen voor extra vrije tijd, scholing of geld voor iedereen. En iedereen moet weer nachtdiensten gaan draaien. Onbespreekbaar, aldus de bonden.

Ook een nieuwe cao voor 70.000 defensiepersoneelsleden is nog niet in zicht. De bonden hebben ook hier een ultimatum gesteld, dat vandaag afloopt. Zij willen dat staatssecretaris Jack de Vries zijn recente brief van tafel haalt. Daarin vraagt hij de bonden weer om een nullijn gezien de slechte economie. Daarnaast wil hij de ontslagleeftijd voor militairen met twee jaar verhogen tot 62 jaar en staat hij een versobering van de onkostenvergoedingen voor.

De bonden houden al rekening met werkonderbrekingen bij het burgerpersoneel en 'stiptheidsacties' bij de militairen, die geen stakingsrecht hebben. Maar Defensie zegt dat er vandaag of morgen een brief naar de bonden gaat. Het ministerie stelt 'heel weinig' ruimte te hebben voor een loonstijging.

Vandaag wordt ook bij het Rotterdamse containerterminalbedrijf ECT opnieuw twee keer twee uur het werk neergelegd, omdat ECT een bedrijfs-cao wil. De bonden zien meer in een cao voor de hele sector om concurreren op loon uit te sluiten. De bonden gaan vandaag de medewerkers bij staalconcern Corus informeren over de stukgelopen cao-onderhandelingen. En ook een nieuwe cao in de al maanden durende staking in de schoonmaak (150.000 schoonmakers) lijkt nog altijd ver weg.

De werkgevers maken zich sterk voor een bevriezing van de lonen, bonden willen de inflatie volgen