Nieuwsbericht
Parool.nl12-04-2010
Banen weg bij KLM
KLM schrapt 318 arbeidsplaatsen bij het onderhoudsbedrijf. Dat is het gevolg van het stopzetten eind dit jaar van het groot onderhoud aan Boeings 747. Het personeel wordt binnen KLM herplaatst.
KLM zet haar Jumbo's de komende jaren aan de kant, waardoor de onderhoudslijn steeds minder werk krijgt te verrichten. Ook veel andere maatschappijen waarvoor KLM de onderhoudsopdrachten uitvoert, doen hun Jumbo's weg.
De KLM en zustermaatschappij Air France hebben al een deel van hun passagiersjumbo's vervangen door andere vliegtuigtypes, als de Boeing 777 en Airbus A330. Ook zijn vorig jaar een aantal vrachtjumbo's aan de grond gezet vanwege de crisis.
Bij het groot onderhoud, de zogeheten D-check, wordt een Jumbo geheel uit elkaar gehaald, waarna de onderdelen worden vervangen of gereviseerd. De operatie neemt vier tot zes weken in beslag en is zeer arbeidsintensief.
Dat breekt KLM nu op. In Aziƫ kunnen grote onderhoudsbeurten worden uitgevoerd tegen een fractie van de loonkosten. Met het staken van het werk door het eigen personeel, hoopt KLM geld te besparen. Volgens de maatschappij is er geen directe relatie met de crisis in de luchtvaart.
Het besluit heeft gevolgen voor 318 personeelsleden bij het onderhoudsbedrijf van KLM, mensen die vaak al zeer lang bij het onderhoud van de Jumbo's betrokken zijn. Mensen met een vaste aanstelling zullen allemaal een functie elders binnen het onderhoudsbedrijf krijgen.
De maatschappij vangt zo openvallende arbeidsplaatsen op van werknemers die bij KLM vertrekken of met pensioen gaan. De maatschappij is vanwege de crisis terughoudend met het aannemen van nieuw personeel.
KLM stopt niet helemaal met het onderhoud van 747's van de eigen maatschappij en derden. Minder ingrijpende 'checks' aan het toestel worden gewoon op Schiphol-Oost gedaan.
De onderhoudsafdeling gaat bovendien op zoek naar nieuwe klussen voor KLM en andere maatschappijen, en zet een nieuw programma op waar modificaties en projecten voor KLM en Air France, maar ook voor derden kunnen worden uitgevoerd.
Engineering & maintenance wil zich daarmee meer richten op werk voor andere maatschappijen, 'maar alleen als die zeer concurrerend kunnen worden uitgevoerd'. In het onderhoudsbedrijf van KLM werken 5500 mensen.