Naar boven ↑

Nieuwsbericht

Trouw.nl

10-09-2010

’Herziening pensioenen heeft haast’

De werkgevers en vakbonden moeten vaart zetten achter nieuwe pensioenafspraken. Dat kan de situatie van pensioenfondsen verlichten. Die staan onder grote druk door aanhoudend slecht nieuws over te lage dekkingsgraden en mogelijke ingrepen in pensioenuitkeringen.

 

De noodkreet komt van directeur Peter Borgdorff van pensioenfonds Zorg en Welzijn (PfZW). De malaise in de pensioenwereld vraagt om een snelle oplossing. Het probleem omschrijft Borgdorff als: ’Dat we langer van ons pensioen genieten, maar daar niet voor hebben betaald’. De pensioenkosten stijgen hierdoor exponentieel. „Hoe langer je wacht, hoe verder je de rekening doorschuift.”

Het gaat om een nadere uitwerking van het pensioenakkoord dat de sociale partners voor de zomer hebben gesloten. Ze moeten nog knopen doorhakken over ambities (de hoogte van pensioenuitkeringen) en de risico’s die pensioenfondsen mogen nemen. In het akkoord is ook afgesproken dat er volgend jaar nieuwe pensioencontracten komen.

De hervormingen vallen samen met grote problemen bij veel pensioenfondsen. Zorg en Welzijn, het op een na grootste pensioenfonds, verkeert niet in de gevarenzone, maar leunt als gevolg van de lage rentestand dicht aan tegen de grens waarop het een herstelplan moet indienen bij De Nederlandsche Bank. Het fonds stond al op de rem en zal ook volgend jaar pensioenen niet kunnen indexeren, verwacht Borgdorff. Sommige fondsen, zoals in de metaal, lijken zelfs genoodzaakt de pensioenuitkeringen te korten.

De pensioenkoepels hebben een nota in de maak waarin zij pleiten voor een soepeler toepassing van de regels, bevestigde gisteren het grootste pensioenfonds ABP. Het gaat vooral om de manier waarop de rente wordt meegewogen in de zogeheten dekkingsgraad. Die meet of ze gezond en sterk genoeg zijn. Bij een lage rentestand moeten fondsen grotere buffers aanhouden.

De onrust onder werknemers en gepensioneerden is groot. PfZW neemt daarom met ABP en andere grote pensioenfondsen een opmerkelijk initiatief. Via een advertentie in dagbladen leggen ze vandaag het publiek uit wat er aan de hand is. Volgens Borgdorff heeft het vertrouwen in de pensioenwereld een forse deuk gekregen. „We moeten veel uitleggen, mensen willen echt de nieren proeven. Daarom is het belangrijk dat wij en dus onze deelnemers weten waar we aan toe zijn.”