Nieuwsbericht
nu.nl31-05-2024
Het werk van honderdduizenden fabrieksarbeiders staat onder druk
Fabrieksarbeiders in de scheeps- en vliegtuigbouw, vleesverwerkers en de grafische industrie gaan dagelijks aan de slag. Maar het is een uitstervende beroepsgroep aangezien er steeds meer fabrieken verdwijnen in ons land.
Enkele honderdduizenden mensen werken nog in de industrie. "Het gaat hier om werknemers met een gigantische beroepstrots. Ze houden van hun werkkleding, beroep en hebben thuis zelfs kleine musea aan spullen van het bedrijf waar ze werken", zegt arbeidssocioloog Fabian Dekker van de Erasmus Universiteit Rotterdam.
Dekker sprak afgelopen jaar met tientallen klassieke fabrieksarbeiders uit verschillende sectoren en bundelde die verhalen in het boek Fabriekswerk, over de vergeten arbeidersklasse. Het gaat vooral om mannen die al jarenlang hetzelfde werk doen en zich vooral niet gewaardeerd voelen. "Deze groep levert een substantiële bijdrage aan onze economie. Maar de onzekerheid overheerst; ze zijn niet zeker meer van hun baan vanwege de verdere digitalisering en globalisering."
De arbeidssocioloog meent dat de huidige populatie van fabrieksarbeiders de komende jaren verder zal afnemen. "Veel van deze werknemers zijn praktisch opgeleid en hebben bovendien scholingsangst. Het gaat hier om werknemers die gewoon met hun handen willen werken. Veranderen van baan zit er niet in."
Uit cijfers van statistiekbureau CBS blijkt dat er momenteel 85.950 bedrijven zijn in de bedrijfstak industrie, waarvan de meeste zijn gevestigd in de regio Groot-Rijnmond. Ruim 70 procent is een eenmanszaak. Bij slechts veertig bedrijven werken duizend man of meer.