Naar boven ↑

Nieuwsbericht

PAROOL.nl

31-05-2010

Hoge lasten hogere inkomens

De helft van de opbrengsten van inkomstenbelasting en sociale premies die de Nederlandse staat jaarlijks binnen haalt, wordt opgebracht door net twintig procent van de huishoudens. Dat hogere inkomens relatief weinig bijdragen aan de welvaartsstaat, een populair onderwerp bij verkiezingsdebatten, klopt volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek niet.

De rijkste huishoudens dragen volgens het CBS ook relatief meer premies en belastingen dan lagere inkomensgroepen.  Gemiddeld verdienen Nederlandse huishoudens bruto 56.000 euro per jaar. Daarvan dragen ze veertig procent - 23.000 euro - af aan premies voor ziektekosten- en inkomensverzekeringen en inkomstenbelasting.

De groep rijkere huishoudens die meer dan de helft van de premies en inkomstenbelasting in Nederland opbrengt, draagt 45 procent van het bruto-inkomen (gemiddeld 126.000 euro per jaar) aan premies en belastingen af. Hoe hoger het inkomen, des te groter het percentage daarvan dat wordt betaald voor onder meer ziektekostenverzekeringen en sociale verzekeringen.

In die hogere inkomensklassen zijn babyboomers (50- tot 65-jarigen) oververtegenwoordigd. Van de huishoudens die behoren tot de tien procent hoogste inkomens in Nederland, bestaat 43 procent uit babyboomers. Gemiddeld verdienen ze 88.000 euro.

De leeftijdsgroep die de zwaarste lasten draagt is 45 tot 54 jaar oud, verdient gemiddeld bijna 75.000 euro en draagt daarover ruim 31.000 euro af. Jongeren tot 25 en 65-plussers dragen veruit het minst bij aan de verzorgingsstaat. Gepensioneerden betalen over hun bruto-inkomen van gemiddeld 35.100 euro 22 procent premies- en belastingen.