Naar boven ↑

Nieuwsbericht

Volkskrant

25-09-2020

Ondanks tijdsdruk nog geen overeenstemming tussen KLM en vakbonden  

KLM en de vakbonden zijn het nog altijd niet eens over het herstelplan dat de noodlijdende luchtvaartmaatschappij voor 1 oktober moet indienen bij de overheid. Volgens dit plan moet KLM de kosten structureel met 15 procent verlagen, waardoor er van de 33 duizend banen mogelijk tussen de 4.500 en 15 duizend moeten verdwijnen. KLM eist daarnaast een loonoffer van het resterende personeel. Het luchtvaartbedrijf zegt 20 procent op de arbeidskosten te moeten besparen. Tweeduizend KLM-medewerkers hebben inmiddels vrijwillig ontslag genomen.

Bonden betwijfelen of KLM de plannen vóór het bereiken van de deadline rondkrijgt. Cabinevakbond VNC verklaarde eerder deze week dat er bij de onderhandelingen tot nu toe weinig vooruitgang is geboekt. President-directeur Pieter Elbers toonde zich tegenover persbureau ANP optimistischer en noemde 1 oktober een harde datum.

De luchtvaartmaatschappij heeft 3,4 miljard euro steun toegezegd gekregen van de Nederlandse overheid, op voorwaarde dat het concern een reorganisatieplan indient. Eerder deze week stelde het ministerie van Financiën een controleur aan, die namens de staat kijkt of KLM het toegekende geld goed gebruikt. 

FNV zegt dat KLM de coronacrisis lijkt te misbruiken om te snijden in de kosten van met name het grondpersoneel. De bonden vinden dat kwetsbare medewerkers die tot 1,5 keer modaal verdienen ontzien moeten worden. Ook de Tweede Kamer sprak zich hiervoor uit. KLM besloot vorige maand echter de eerder beloofde loonsverhoging uit te stellen. Daarmee laat de luchtvaartmaatschappij medewerkers onevenredig meebetalen om de beoogde staatssteun veilig te stellen, vindt de bond, die heeft gedreigd met een gang naar de rechter om het uitstel aan te vechten.

De Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) en luchtvaartmaatschappij EasyJet hebben wel een akkoord bereikt over versobering van de arbeidsvoorwaarden van piloten. Deze versobering bij de prijsvechter duurt twee jaar, maar hierdoor hoeven er geen gedwongen ontslagen te vallen onder de negentig piloten die in Amsterdam werken, aldus VNV.