Naar boven ↑

Nieuwsbericht

NRC

18-09-2020

PGGM-deskundigen sluiten aan bij kritiek op pensioenakkoord

Werknemers en gepensioneerden kunnen ervan profiteren als het kabinet de pensioenplannen aanpast. Invoering van een variabele, schommelende pensioenpremie levert een beter pensioen op, zo schrijven Niels Kortleve, Floris van Loo en Rens van Gastel op de website van pensioenuitvoerder  PGGM. Daarmee sluiten zij zich aan bij een voorstel dat de economen Coen Teulings, Arnoud Boot en Paul de Beer vorige week deden in NRC en economenblad ESB

In het nieuwe pensioenstelsel doen pensioenfondsen geen beloftes meer over de hoogte van de toekomstige uitkering. In plaats daarvan zien werknemers vooral hoeveel geld ze tot nu toe hebben opgebouwd. Hun premie blijft in principe stabiel. Alle mee- en tegenvallers op de beurs worden volledig verrekend met hun pensioen
Dat is niet ideaal, volgens de deskundigen. Zij stellen voor om beleggingsverliezen ook te compenseren door vanaf dat moment extra premie te betalen. Dat kan een flinke inkomensterugval bij pensionering voorkomen. 

Een schommelende premie leidt volgens de deskundigen uiteindelijk tot meer stabiliteit en zekerheid. Daardoor is het ook mogelijk om wat risicovoller te beleggen, vooral in aandelen. En dat kan volgens hun berekeningen een welvaartswinst tot wel 5,7 procent opleveren. Eén groot nadeel: een volledig flexibele premie kan veel te sterk stijgen en dalen. Dat loopt uiteen van een negatieve premie na grote beleggingswinst tot premies dik boven de 50 procent van het inkomen.

Om deze extremen te voorkomen stellen de deskundigen voor om de premie slechts deels flexibel te maken, binnen een bandbreedte. Dan spreken de vakbonden en werkgevers bijvoorbeeld af dat hun premie niet langer vaststaat op 25 procent, maar gaat variëren tussen 20 en 30 procent. Zo’n bandbreedte van 10 procentpunt kan volgens hun berekeningen alsnog leiden tot een welvaartswinst van 2 procent.