Nieuwsbericht
nu.nl08-11-2024
Stoelendans op arbeidsmarkt: werknemer is machtiger dan ooit
Werknemers staan momenteel stevig in hun schoenen als zij onderhandelen over hun arbeidsvoorwaarden. Dat is vooral terug te zien aan de stevige loonsverhogingen en extra beloningen. Maar bedrijven zeggen dat er nog veel meer op het verlanglijstje staat.
Dan gaat het bijvoorbeeld om doorgroeimogelijkheden en meer aandacht voor de balans tussen werk en privé. Maar dat zijn niet de enige voorwaarden. Sterker nog: het gaat veel verder, constateert managing director Joost Fortuin van recruitmentspecialist PageGroup. Hij hoort van opdrachtgevers dat werknemers en sollicitanten het onderste uit de kan willen halen.
"Er wordt veel getrokken aan vooral jongere werknemers. Bedrijven zijn dan ook bereid om aan meerdere eisen te voldoen om mensen aan zich te binden of te behouden. Denk bijvoorbeeld aan mogelijkheden om te sporten, of een gratis ontbijt of lunch. Of de gebruikelijke wekelijkse borrel en het aantal uitjes."
Volgens Fortuin zijn werkgevers en werknemers inmiddels van stoel geruild. Zo'n tien jaar geleden, tijdens de financiële crisis, moest een sollicitant alles uit de kast halen om ergens aangenomen te worden. De rollen zijn inmiddels omgedraaid. "Sollicitanten hebben een hele lijst aan eisen. Daar kunnen ze het zichzelf ook moeilijk mee maken. Uiteindelijk bestaat het ideale plaatje niet."
Bovendien maken bedrijven extra kosten om aan deze voorwaarden te voldoen, meent Fortuin. "En dat komt de inflatie niet ten goede. Er moet meer balans komen op de arbeidsmarkt, door te kijken wat mogelijk is. Maatwerk is belangrijk."
Werknemers hebben meer macht en dat zal de komende jaren niet veranderen door de aanhoudende krapte. Verder zet de vergrijzing in ons land door. Er staan momenteel ongeveer 419.000 vacatures open en verschillende sectoren, zoals de techniek, de zorg en het onderwijs, staan te springen om personeel, meldt uitkeringsinstantie UWV.