Naar boven ↑

Nieuwsbericht

NRC

11-09-2020

Uitgelekte Miljoenennota: ondanks recessie toch lastenverlichting 

Ondanks de diepe economische recessie heeft het kabinet ruim een miljard euro extra uitgetrokken voor een algehele lastenverlichting. Dat blijkt uit de Miljoenennota 2021, de Rijksbegroting voor komend jaar, die zoals elk jaar voortijdig is uitgelekt. Dinsdag, op Prinsjesdag, wordt de begroting officieel gepresenteerd.

In de nota staat onder andere dat de hervorming van de arbeidsmarkt wordt doorgezet. Extra lastenverlichting „voor ons allemaal” blijft overeind. „We gaan nu door een diep dal, maar (...) we komen er uiteindelijk weer bovenop”, aldus de nota. In 2021 wordt een economische groei van 3 procent verwacht, na een daling van 5 procent dit jaar. De werkloosheid loopt volgend jaar op tot 6 procent. 

Zorgmedewerkers krijgen volgend jaar opnieuw een bonus , dit keer van 500 euro. Over dit jaar is zorgverleners al een bonus van 1.000 euro beloofd, maar deze is nog niet uitgekeerd. Een structurele salarisverhoging, waar de oppositiepartijen om hebben gevraagd, zit er op dit moment niet in. Wel stijgen de lonen in de zorg volgens het CPB in 2021 vanwege eerdere CAO-afspraken nog. 

Komend jaar zal het tarief in de laagste schijf van de inkomstenbelasting omlaag gaan tot 37,1 procent. Dat betekent dat iedereen met een jaarinkomen tot circa 70.000 euro minder belasting gaat betalen. Overigens was de inkomstenbelasting voor de laagste inkomens vorig jaar licht verhoogd. Daarnaast komt er voor mensen die werken een extra meevaller doordat de fiscale korting op arbeid verder omhoog gaat dan eerder al door het kabinet was afgesproken, nu tot maximaal 324 euro.

Onder meer op basis van deze twee belastingmaatregelen schat het Centraal Planbureau in dat de mediane koopkracht voor alle huishoudens – dat wil zeggen de middelste waarde – komend jaar een klein beetje zal stijgen: 0,8 procent. Vorige maand, toen het kabinet nog over het fiscale beleid moest beslissen, raamde het CPB die mediane koopkracht nog op 0,4 procent.

In de huidige recessie zeggen de koopkrachtvoorspellingen van het planbureau echter minder dan normaal. Het gaat uit van een statische situatie waarbij iemand die werkt blijft werken en iemand die werkloos is ook werkloos blijft. Onder de huidige, uiterst onzekere economische omstandigheden is het voor de meeste burgers komend jaar vooral spannend of zij hun baan wel behouden of, als ze die al verloren hebben, nieuw werk kunnen vinden. De werkloosheid zal volgens de nieuwe ramingen van het CPB stijgen tot 5,9 procent, ofwel 545.000 mensen. Dat is een stijging van bijna 75 procent ten opzichte van vorig jaar.