Naar boven ↑

Nieuwsbericht

Volkskrant

04-10-2020

Voorzitter VNV: loonoffer piloten KLM 'in strijd met fundamentele arbeidsrechten' 

In een interview met de Volkskrant verklaart voorzitter van de pilotenbond Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV), Willem Schmid, waarom de pilotenbond in eerste instantie niet akkoord ging met het herstructureringsplan van luchtvaartmaatschappij KLM. Het plan was een voorwaarde voor het ontvangen van de overheidssteun. 

"Ik begrijp dat je je geld terug wilt zien, als je het iemand leent," zegt Schmid in het interview, "en dan binnen de looptijd en met rente. Ik kan me ook heel goed voorstellen dat de politiek er andere voorwaarden aan verbindt, zoals dat KLM moet verduurzamen. Dus ja, KLM moet snel weer rendabel worden en dus de kosten verlagen. Maar er is niet uitgelegd waarom dat per se 15 procent moet zijn. De onderbouwing ontbreekt."

"Waar we als VNV meer moeite mee hebben is dat de minister voorschrijft hoe je die reductie bereikt, met staffels oplopend tot 20 procent loon dat werknemers die drie keer modaal verdienen moeten inleveren. Dat is in strijd met fundamentele, internationaal erkende arbeidsrechten. De arbeidsvoorwaarden zijn een zaak tussen werkgever en werknemers. Met dictaten beperk je de ruimte voor onderhandelen. Met die kritiek staan we niet alleen: vakbond De Unie gebruikte de leus ‘blijf anderhalve meter van onze cao’. Andere bonden hebben een procedure in Brussel aangekondigd."

Op de vraag waarom de VNV een dag later en niet tegelijk met de andere bonden tot een akkoord kwamen antwoordt de voorzitter dat het beeld van zeven bonden tegelijk aan tafel niet klopt. "Er is vanaf eind augustus overleg gevoerd met elk domein apart – met het grondpersoneel dat door vijf bonden wordt vertegenwoordigd, met het cabinepersoneel door FNV Cabine en VNC en met de piloten door ons. Je hebt te maken met drie cao’s die worden opengebroken, met talloze regelingen. En het is bij zulke complexe onderhandelingen gebruikelijk dat het toch tot de deadline duurt voor je het met elkaar eens wordt."

In hoofdlijnen heeft de VNV ingestemd met het schrappen van 2,5 loonsverhoging dit en volgend jaar, zegt Schmidt, en met het inleveren van de winstdeling en de eindejaarsuitkeringen, met andere werk- en rusttijden en een versobering van andere regelingen. "Dat komt neer op in totaal een reductie van de arbeidsvoorwaarden van ruim 20 procent."