Naar boven ↑

Nieuwsbericht

NOS

11-10-2020

Vakbonden: werknemers steeds meer onder druk gezet om met klachten toch naar werk te komen

Vakbonden FNV en CNV ontvangen steeds meer bezorgde telefoontjes over bedrijven waar werknemers ondanks klachten toch naar werk moeten komen. Omdat het aantal coronabesmettingen op het werk hard stijgt, moeten bedrijven strenger zijn in wie er wel of niet naar kantoor mag komen. In sectoren waar thuiswerken niet mogelijk is, moeten werknemers met klachten - zoals verkoudheid en keelpijn - thuisblijven. Maar dat gebeurt niet overal en dat is een zorgwekkende ontwikkeling, zeggen de vakbonden. Vooral in supermarkten neemt volgens hen de druk op personeel toe, net als in distributiecentra.

"Je merkt dat flexkrachten, waaronder veel jongeren en buitenlandse werknemers, sneller denken: ik werk toch maar door, want stel je voor dat ik thuisblijf en mijn baan verlies", zegt CNV-voorzitter Piet Fortuin. "Het langzame testtempo helpt ook niet. Mensen gaan dan toch aan het werk, terwijl het verstandiger is om dat niet te doen." Ook FNV zegt dat werkgevers steeds makkelijker omgaan met verkoudheidsklachten. "Ook binnen het vervoer en de zorg zie je dat. Daar 'mogen' mensen zich dan wel ziek melden, maar in ruil voor vakantiedagen. Heel onwenselijk."

Het CBL, belangenbehartiger van de supermarkten, zegt zich niet te herkennen in het beeld van de vakbonden. "De supermarktbranche volgt de richtlijnen van het RIVM om te bepalen wanneer medewerkers niet mogen werken", zegt een woordvoerder. Volgens haar gaat dit "bijna overal goed" en blijft het overgrote deel van de medewerkers thuis als ze niet mogen werken. Het CBL zegt het belangrijk te vinden waar het verkeerd gaat zodat ze actie kunnen ondernemen. De brancheorganisatie ziet ook dat het voor supermarkten steeds moeilijker wordt om hun bezetting rond te krijgen met huidige testtempo. "Inmiddels werken verschillende supermarktketens voor coronatests ook al met commerciële partijen, omdat de wachttijden bij de GGD's te lang zijn."