Nieuwsbericht
Volkskrant27-09-2020
Zwitsers stemmen tegen voorstel om immigratie EU-werknemers te beperken in referendum
De Zwitserse kiezers hebben zondag in een referendum een voorstel verworpen om de immigratie van werknemers uit de Europese Unie te beperken. Het voorstel was ingediend door de populistische Zwitserse Volkspartij (SVP). Volgens de exitpoll stemde 62 procent van de kiezers tegen.
Algemeen wordt aangenomen dat economische motieven de doorslag hebben gegeven bij de afwijzing van het anti-immigratievoorstel. Zwitserland is geen lid van de Europese Unie, maar conformeert zich aan de belangrijkste Europese regels, zoals het vrije verkeer van werknemers. Daardoor heeft het vrijwel onbeperkte toegang tot de interne Europese markt. Als Zwitserland het vrije verkeer van werknemers aan banden zou leggen, waarschuwde Brussel, zou deze toegang in gevaar komen. Minister van Justitie Karin Keller-Suttner noemde een ja-stem daarom ‘erger dan Brexit’.
Volgens de Zwitserse regering is het vrij verkeer van werknemers hard nodig om te voldoen aan de behoefte aan arbeidskrachten in een economie die, in elk geval tot de coronacrisis, heel goed draaide. Inmiddels telt Zwitserland 1,5 miljoen Europese immigranten op een bevolking van 8,6 miljoen.
Volgens de SVP leidt tot dat overbevolking, uitputting van milieu en infrastructuur en overmatige aanspraken op de sociale zekerheid. Haar tegenstanders stellen dat de immigranten economisch hard nodig zijn, in grote meerderheid een baan hebben en daardoor allerminst de sociale fondsen ‘plunderen’.
In 2014 stemden de Zwitsers met een krappe meerderheid van 50,3 procent voor een SVP-voorstel om de immigratie uit de EU aan banden te leggen. De Zwitserse regering was bevreesd voor economische schade en probeerde een compromis te vinden. Bedrijven werden verplicht bij vacatures eerst te kijken of er een Zwitserse staatsburger beschikbaar was. De SVP vond dat de regering de volkswil had verkwanseld en legde een nieuw voorstel in een referendum aan de bevolking voor. Dat is nu met ruime meerderheid afgewezen.