Rechtspraak
Gerecht in Eerste Aanleg van de Nederlandse Antillen, 25 januari 2010
ECLI:NL:OGEANA:2010:BL1992
werkneemster/Capriles Kliniek
Werkneemster is in 2007 in dienst getreden van de Capriles Kliniek in de functie van Coördinator Arbeid : Trainingscentrum. Zij is in datzelfde jaar in Nederland gehuwd met een vrouw. Op de Nederlandse Antillen bestaat het huwelijk tussen personen van hetzelfde geslacht niet. Om die reden wordt de echtgenote van werkneemster niet erkend als partner voor een pensioenvoorziening en vallen de echtgenote en de kinderen van werkneemster niet onder de ziektekostenverzekering met status gehuwd van Capriles Kliniek. Thans verzoekt werkneemster dat Capriles Kliniek wordt bevolen om werkneemster zowel in het kader van de ziektekostenverzekering als ook in het kader van de pensioenvoorziening als gehuwd te erkennen en haar als zodanig te behandelen.
Het Gerecht oordeelt als volgt. Noch in de arbeidsovereenkomst, noch in de cao is een bepaling opgenomen op grond waarvan de Capriles Kliniek verplicht is ook voor de echtgenoot van werkneemster een ziektekostenverzekering af te sluiten en voorts gesteld noch gebleken is dat de Capriles Kliniek wel ziektekostenverzekeringen afsluit voor echtgenoten van andere werknemers, zodat de vordering met betrekking tot de ziektekostenverzekering moet worden afgewezen. Ook het bepaalde bij artikel 1614y BWNA kan geen soelaas bieden, nu niet gezegd kan worden dat een werkgever in het algemeen verplicht is om een ziektekostenverzekering voor de echtgenoten van haar werknemers af te sluiten.
Ook voor de pensioenvoorziening geldt dat noch in artikel 5 van de arbeidsovereenkomst noch in artikel 41 cao wordt gesproken over de echtgenoot en/of het gezin van de werknemer. In beide artikelen wordt slechts de werknemer genoemd. Niettemin is het, met het oog op een mogelijke nabestaandenuitkering aan echtgenote van belang dat werkneemster voor de pensioenvoorziening als gehuwd wordt aangemerkt. Voor de pensioenvoorziening en de genoemde fiscale verwerking rust op grond van het bepaalde bij artikel 1614y BWNA op de Capriles Kliniek als werkgever de plicht om de juiste gegevens van werkneemster aan de betrokken instanties op te geven. De vraag die daarom thans moet worden beantwoord is of de Capriles Kliniek in de privaatrechtelijke verhouding tussen partijen jegens werkneemster discriminatoir en dus onrechtmatig handelt door werkneemster voor de pensioenvoorziening en de genoemde fiscale verwerking niet als gehuwd aan te merken. Het concordantiebeginsel brengt mee dat Capriles Kliniek verplicht is werkneemster als gehuwd aan te merken. Voor zover de Capriles Kliniek dat niet doet, handelt zij in strijd met het bepaalde bij artikel 1614y BWNA en derhalve onrechtmatig jegens werkneemster.