Naar boven ↑

Rechtspraak

werkneemster/Taxi Marcus BV
Rechtbank Noord-Holland (Locatie Haarlem), 7 april 2010
ECLI:NL:RBHAA:2010:BM3432

werkneemster/Taxi Marcus BV

Ontslag werkneemster na uitbesteding functie kennelijk onredelijk wegens gevolgencriterium. Schadevergoeding begroot aan de hand van WW-uitkering

Werkneemster (55 jaar) is in 2005 als administratief medewerkster in dienst getreden van Taxi Marcus. Vanwege een explosieve groei van de onderneming is Taxi Marcus overgestapt op een ander financieel programma. Omdat het voor Taxi Marcus goedkoper is de werkzaamheden uit te besteden aan een derde, alsmede de verwachting is dat werkneemster de werkzaamheden niet goed zal kunnen uitvoeren, heeft Taxi Marcus met toestemming van het UWV WERKbedrijf de arbeidsovereenkomst opgezegd per 1 juli 2009. Werkneemster vordert in deze procedure schadevergoeding wegens kennelijk onredelijk ontslag. Volgens haar is zowel sprake van een valse reden (het vermeende disfunctioneren is niet aanwezig) als van het gevolgencriterium.

De kantonrechter oordeelt als volgt. Er is geen sprake van een valse reden. Partijen erkennen dat de druk op de financiële administratie is toegenomen omdat Taxi Marcus in korte tijd aanzienlijk is gegroeid. Voorts zijn partijen het erover eens dat het niet liep op de financiële administratie en dat de problemen mede te maken hadden met de invoering van het softwareprogramma Exact. Nu vaststaat dat werkneemster het verzoek van Taxi Marcus om zich met enige spoed in te schrijven voor een cursus boekhouden met Exact niet voortvarend heeft opgepakt, terwijl de noodzaak daartoe evident was, en toen ook het inhuren van X met als doel de financiële administratie op orde te krijgen niet het gewenste resultaat opleverde, maar enkel voor nog meer problemen zorgde omdat de samenwerking tussen X en werkneemster moeizaam verliep, mocht Taxi Marcus in alle redelijkheid besluiten haar financiële administratie uit te besteden, te meer nu die uitbesteding Taxi Marcus een forse besparing opleverde.

De opzegging is echter wél kennelijk onredelijk omdat de gevolgen van de opzegging voor werkneemster te ernstig zijn in vergelijking met het belang van Taxi Marcus bij de opzegging, gelet op het ontbreken van een voor werkneemster getroffen financiële voorziening en de mogelijkheid voor haar om op 55-jarige leeftijd ander passend werk te vinden. Dat Taxi Marcus de werkzaamheden van werkneemster heeft uitbesteed kan haar niet worden verweten. Taxi Marcus heeft de gevolgen die haar beslissing voor werkneemster had, namelijk dat werkneemster op 55-jarige leeftijd werkloos is geraakt, willen verzachten door haar een bedrag van € 10.000 aan te bieden. De enige onzorgvuldigheid die Taxi Marcus kan worden verweten is dat zij deze financiële voorziening na de afwijzing van werkneemster niet alsnog heeft geëffectueerd. De kantonrechter begroot de schade op € 13.800. Daarbij heeft de kantonrechter aansluiting gezocht bij het brutogedeelte van de inkomstenderving gedurende de WW-periode.