Naar boven ↑

Rechtspraak

werkneemster/Ernst : Young Accountants LLP
Rechtbank Amsterdam, 30 augustus 2010

werkneemster/Ernst : Young Accountants LLP

Ernst : Young Group vormt groep ex artikel 2:24b BW, hetgeen tot opvolgend werkgeverschap van opeenvolgende arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd leidt bij internationale werknemer

Werkneemster (Georgische nationaliteit) is op 1 september 2007 voor de duur van twee jaar in dienst getreden van Ernst : Young Accountants LLP, als senior staff audit. Gedurende de looptijd van deze arbeidsovereenkomst zijn werkneemster en Ernst : Young Transaction Advisory Services (TAS) een nieuwe arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd overeengekomen met een looptijd van 1 juli 2009 tot 1 september 2010. Per 1 januari 2010 zijn de activiteiten van Ernst : Young TAS overgenomen door Ernst : Young Accountants LLP. Ernst : Young Accountants LLP heeft te kennen gegeven de arbeidsovereenkomst per 1 september 2010 niet te verlengen. Werkneemster stelt zich op het standpunt dat zij in Georgië van 1 oktober 2004 tot 1 september 2007 op basis van opeenvolgende arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd in dienst is geweest van Ernst : Young Tbilisi, zodat Ernst : Young Accountants LLP moet worden beschouwd als opvolgend werkgever in de zin van artikel 7:668a lid 2 BW, zodat de arbeidsovereenkomst is geconverteerd in een voor onbepaalde tijd.

De kantonrechter oordeelt als volgt. Anders dan Ernst : Young stelt, doet niet ter zake dat de arbeidsovereenkomsten in Georgië niet werden beheerst door Nederlands recht. Er is geen enkele reden om deze niet mee te tellen in de ketenregeling van artikel 7:668a BW. Ernst : Young heeft onvoldoende betwist dat de Ernst : Young Group moet worden aangemerkt als een groep in de zin van artikel 2:24b BW. Uit de wetsgeschiedenis volgt dat uitdrukkelijk is beoogd de ketenregeling (en het tweede lid) van toepassing te doen zijn op verschillende werkgevers binnen een groep als bedoeld in artikel 2:24b BW (Kamerstukken II 1996/97, 25 263, nr. 3, p. 9). Niet is vereist dat de werknemer dezelfde werkzaamheden op dezelfde werkplek blijft verrichten. Voorts is het tweede lid van de ketenregeling niet beperkt tot misbruiksituaties, zoals de zogenoemde draaideurconstructies (HR 14 juli 2006, JAR 2006/190 (Boekenvoorbeeld)). Ten slotte moet worden beoordeeld of Ernst : Young Accountants LLP ten aanzien van de te verrichten arbeid als opvolger moet worden beschouwd. Daarbij is doorslaggevend de datum van 1 september 2007. Naar het oordeel van de kantonrechter is dit het geval, daar werkneemster ook in Georgië voornamelijk auditwerkzaamheden verrichtte. Er is derhalve sprake van een arbeidsovereenkomst voor onbepaald tijd. De vorderingen van werkneemster worden toegewezen.

  • Instantie: Rechtbank Amsterdam
  • Datum uitspraak: 30-08-2010
  • Roepnaam: werkneemster/Ernst : Young Accountants LLP
  • Zaaknummer: 795/10
  • Nummer: AR-2010-0712
  • Onderwerpen: Ketenregeling (lid 1)
  • Trefwoorden: bepaalde tijd, ketenregeling, opvolgend werkgeverschap en Boekenvoorbeeld/Isik