Naar boven ↑

Rechtspraak

werknemer/Doco International BV
Rechtbank Limburg, 7 juli 2010
ECLI:NL:RBMAA:2010:BN9956

werknemer/Doco International BV

Ontslag op staande voet na een week nog steeds rechtsgeldig verleend. Gebruik e-mailcorrespondentie geen inbreuk op privacy werknemer

Werknemer is op 1 januari 2007 bij Doco in dienst getreden als hoofd inkoop en hoofd R:D. Op 16 januari 2009 is werknemer op non-actief gesteld. Bij schrijven van 30 januari 2009 heeft Doco werknemer meegedeeld dat zij voornemens is werknemer op staande voet te ontslaan omdat uit onderzoek zou blijken dat werknemer met zijn schoonvader een concurrerende onderneming aan het oprichten was. Op 3 februari 2009 is werknemer op staande voet ontslagen. Werknemer stelt zich op het standpunt dat het ontslag niet rechtsgeldig is verleend. Daarbij merkt werknemer op dat Doco de e-mailcorrespondentie tussen hem en zijn schoonvader onrechtmatig heeft verkregen en dus niet mag gebruiken.

De kantonrechter oordeelt als volgt. Onrechtmatig verkregen bewijs dient buiten beschouwing te blijven indien de met de inbreuk aangetaste belangen van de werknemer zwaarder wegen dan de met de inbreuk gediende belangen van de werkgever. De kantonrechter is van oordeel dat het hier aangetaste (privacy)belang de houdster van de betrokken e-mailaccount beoogt te beschermen. Vast staat dat de gebruikte e-mailaccount op naam van Y stond, zodat het haar privacybelang is dat in geding is en mogelijk het afgeleide privacybelang van degenen waarmee zij door middel van deze e-mailaccount correspondeert. Naar het oordeel van de kantonrechter strekt dit belang zich echter niet zover uit dat ook derden die onderling gebruik maken van deze account om mails te sturen met de strekking als de in geding gebrachte mails daaraan een voldoende zwaarwegend afgeleid belang kunnen ontlenen om in deze procedure tot bewijsuitsluiting van de e-mails te leiden. Lezing van de e-mails brengt de kantonrechter tot de conclusie dat er niet slechts vrijblijvende gedachten werden geuit omtrent mogelijke nevenactiviteiten maar dat daadwerkelijke stappen werden genomen om te komen tot een directe concurrentie met Doco. Onderdeel van deze uitvoeringshandelingen is het buiten de kring van de direct betrokkenen brengen van de plannen, het actief verwerven van benodigde informatie en het schrijven van een businessplan. Deze handelingen leveren een dringende reden op. Voorts acht de kantonrechter het ontslag ook onverwijld verleend. Het feit dat tussen de ontdekking van de dringende reden en het ontslag een week zat, is onder omstandigheden gerechtvaardigd.

Volgt afwijzing vordering werknemer.