Naar boven ↑

Rechtspraak

Koninklijke Luchtvaartmaatschappij NV/werkneemster
Rechtbank Noord-Holland, 24 september 2010
ECLI:NL:RBHAA:2010:BO2066

Koninklijke Luchtvaartmaatschappij NV/werkneemster

Ontbinding arbeidsovereenkomst stewardess wegens overtreding uiterlijkvoorschriften. Kort haar, piercings en tatoeages niet toegestaan. Geen schending EVRM

Werkneemster (45 jaar) is sinds 25 maart 1998 bij KLM in dienst, laatstelijk in de functie van cabin attendant. Voor de cabin attendants gelden strikte kleding- en verzorgingsregels. Deze regels zijn opgenomen in het boek 'uniform regulations'. Ten aanzien van de haardracht is opgenomen: 'When you are in uniform, your hair must be neatly styled. This means that: Extravagant hairstyles (i.e. not current) and unusual colors (i.e. other than natural hair colors) are not permitted.' Evenmin is toegestaan zichtbare tatoeages en piercings te dragen. KLM verzoekt thans ontbinding van de arbeidsovereenkomst, omdat werkneemster zich bij herhaling niet heeft gehouden aan de regels die KLM heeft omtrent het uiterlijk van haar cabinepersoneel. Werkneemster heeft volgens KLM zichtbare tatoeages, draagt te veel ringen, heeft piercings en draagt haar haar extreem kort.

De kantonrechter oordeelt dat uitgangspunt is dat de werkgever gerechtigd is voorschriften te geven over de uiterlijke verzorging van het personeel en de door hen tijdens het werk te dragen kleding. Deze bevoegdheid is wel aan grenzen gebonden, namelijk de eisen van redelijkheid en billijkheid. De beoordeling hiervan geschiedt aan de hand van alle concrete omstandigheden van het geval. Het instructierecht van de werkgever wordt bovendien begrensd door algemeen verbindende voorschriften, zoals het EVRM en de Grondwet. Het hebben van zichtbare tatoeages, piercings en extreem kort haar bij cabinepersoneel past niet bij de uitstraling die KLM tegenover het publiek wil hebben en is om die reden ook door KLM verboden. Daarmee wordt weliswaar een zekere inbreuk gemaakt op de vrijheid die een werknemer heeft om zelf voor een bepaald uiterlijk te kiezen, maar die inbreuk oordeelt de kantonrechter in dit geval niet in strijd met de eisen van redelijkheid en billijkheid. Wie kiest voor het beroep van stewardess, accepteert volgens de kantonrechter daarmee ook dat tijdens het werk een uniform moet worden gedragen en dat strenge regels aan het uiterlijk worden gesteld. Werkneemster heeft dat in zekere zin ook geaccepteerd: naar aanleiding van waarschuwingen heeft zij keer op keer toegezegd dat zij de regels zou naleven. Vooral ook heeft zij toegezegd dat de lengte van haar haar ten minste 1 centimeter zou zijn. Door wederom het haar zodanig kort te laten knippen dat hierdoor discussie ontstond over de lengte, heeft werkneemster het vertrouwen van KLM zodanig beschaamd dat een vruchtbare samenwerking naar het oordeel van de kantonrechter niet meer mogelijk is. KLM heeft lang genoeg geduld betoond en werkneemster voldoende kansen gegeven om haar gedrag te verbeteren. De kantonrechter ontbindt de arbeidsovereenkomst. In de omstandigheid dat werkneemster, afgezien van de vele overtredingen van de uniformvoorschriften, gedurende haar lange dienstverband verder goed heeft gefunctioneerd, het gelet op haar leeftijd niet eenvoudig zal zijn om een andere baan (als stewardess) te vinden en het feit dat KLM heeft nagelaten om bij het laatste incident de lengte van het haar van werkneemster te meten om iedere twijfel uit te sluiten, ziet de kantonrechter aanleiding om werkneemster ten laste van KLM een vergoeding toe te kennen van € 7.500 bruto.