Naar boven ↑

Rechtspraak

Hefhelp BV/echtgenote van werknemer
Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden, 9 november 2010
ECLI:NL:GHLEE:2010:BO3794

Hefhelp BV/echtgenote van werknemer

Niet informeren over wijzigingen in de Nabestaanden-Hiaatverzekering leidt tot schadevergoeding. Schending informatieplicht ex artikel 7:611 BW door werkgever

Werknemer is van 5 november 1976 tot aan zijn overlijden in dienst geweest van Hefhelp. Ingaande 1 januari 1996 is de Algemene Nabestaandenwet (hierna: Anw) in werking getreden als opvolger van de Algemene Weduwen- en Wezenwet. Onder de Anw komen nabestaanden met kinderen van 18 jaar en ouder niet meer voor een nabestaandenuitkering in aanmerking. Om die reden heeft Hefhelp als verzekeringnemer, ten behoeve van haar werknemers – onder wie de echtgenoot van geïntimeerde – als verzekerden, een collectieve Anw-hiaatverzekering bij Aegon afgesloten. Geïntimeerde was medeverzekerde en begunstigde. In 2003 heeft Aegon deze verzekeringsovereenkomst opgezegd. In 2004 heeft Hefhelp een nieuwe verzekering gesloten met Aegon, onder gewijzigde polisvoorwaarden. In eerste aanleg is Hefhelp veroordeeld om de schade die geïntimeerde lijdt te vergoeden, wegens het niet, althans onjuist informeren van haar werknemers ten tijde van de wijziging van de verzekeringsovereenkomst. Daardoor heeft Hefhelp haar verplichtingen ex artikel 7:611 BW geschonden.

Het hof oordeelt als volgt. Anders dan Hefhelp kennelijk meent, betekende de nieuwe, per 1 januari 2004 ingegane verzekering een verslechtering ten opzichte van de situatie zoals die onder de tot die datum geldende verzekering bestond. Waar in de oude situatie een uitkering vanaf de overlijdensdatum was gegarandeerd, geldt in de nieuwe situatie dat de verzekering eerst uitkeert nadat het jongste kind 18 jaar is geworden. In het onderhavige geval betekent dit dat de hiaatverzekering eerst in 2014, nadat het jongste kind van echtgenoot van geïntimeerde en geïntimeerde de 18-jarige leeftijd heeft bereikt, tot uitkering komt. Dat geïntimeerde tot die tijd aanspraak heeft op een Anw-uitkering doet er niet aan af dat sprake is van een verslechtering. In de oude situatie zou zij immers recht hebben gehad op zowel een Anw-uitkering als een uitkering krachtens de Anw-hiaatverzekering. In die zin was dus sprake van een periode van dubbele dekking. In de nieuwe situatie valt die laatste uitkering – in ieder geval tot in het jaar 2014 – weg. Onder die omstandigheden lag het naar het oordeel van het hof op de weg van de werkgever om zijn werknemers, voor wie de collectieve hiaatverzekering was afgesloten en die daarvoor ook premie betaalden, tijdig en deugdelijk te informeren over de per 1 januari 2004 veranderde, en ten opzichte van de voordien geldende voorwaarden, verslechterde situatie. Doordat Hefhelp haar werknemers echter geen informatie over de gewijzigde verzekering heeft verstrekt, heeft zij hun de mogelijkheid onthouden om ervoor te kiezen zich aanvullend te verzekeren. Dat echtgenoot van geïntimeerde die keuze niet zou hebben gemaakt, is door Hefhelp niet aannemelijk gemaakt. Hefhelp is voor deze schade aansprakelijk.