Naar boven ↑

Rechtspraak

werkneemster/Stichting Centraal Administratie Bureau
Rechtbank Noord-Holland, 4 november 2010
ECLI:NL:RBHAA:2010:BO9363

werkneemster/Stichting Centraal Administratie Bureau

Ontslag 47-jarige werkneemster met 26 dienstjaren kennelijk onredelijk wegens onzorgvuldige selectieprocedure. Schadevergoeding begroot naar billijkheid op percentage werkloosheidsperiode

Werkneemster (47 jaar) is sinds 1984 in dienst van SAB als administratief medewerkster. SAB was door een structurele omzetdaling gedwongen om te reorganiseren en heeft ervoor gekozen alle functies te laten vervallen en nieuwe functies te creëren die niet vergelijkbaar of gelijkwaardig zijn aan de oude functies. Met toestemming van het UWV WERKbedrijf is de arbeidsovereenkomst van werkneemster per 1 januari 2010 opgezegd op bedrijfseconomische gronden. Werkneemster vordert schadevergoeding wegens kennelijk onredelijk ontslag. Volgens werkneemster is sprake van een valse of voorgewende reden en zijn de gevolgen voor haar te ingrijpend zonder financiële voorzieningen.

De kantonrechter oordeelt als volgt. Er is geen sprake van een valse of voorgewende reden. De functies zijn komen te vervallen en er zijn geheel nieuwe – niet uitwisselbare – functies voor in de plaats gekomen. Het afspiegelingsbeginsel is dan niet van toepassing.

Wat het gevolgencriterium betreft, oordeelt de kantonrechter als volgt. Werkneemster is ruim 26 jaar bij SAB in dienst geweest en gesteld noch gebleken is dat zij niet naar behoren zou hebben gefunctioneerd. De redenen voor de beëindiging van het dienstverband liggen veeleer in de risicosfeer van SAB dan in die van werkneemster. Voor wat betreft de selectie van de 'nieuwe' medewerkers geldt dat de procedure niet erg uitvoerig is geweest: uitsluitend op basis van het curriculum vitae en één sollicitatiegesprek zijn de keuzes gemaakt. In het licht van de door werkneemster aangevoerde en door SAB onvoldoende weersproken stelling dat zij tot aan de reorganisatie van 2008 vrijwel alle voorkomende werkzaamheden uitvoerde net als de andere werknemers van SAB, dat de onderverdeling in front en back office pas sinds 1 april 2008 een feit was, en dat een formele vastlegging van die reorganisatie in de vorm van functieomschrijvingen (betreffende de functies in de front en de back office) niet meer heeft kunnen plaatsvinden, is de kantonrechter van oordeel dat de selectieprocedure onvoldoende zorgvuldig is geweest. Daarbij speelt de selectiekeuze voor collega X die evenmin voldeed aan de functievereisten een belangrijke rol.

De vergoeding wordt begroot ex artikel 6:97 BW op € 35.000 bruto. Dit bedrag is mede gebaseerd op de verwachte werkloosheidsperiode van werkneemster gecorrigeerd met de bedrijfseconomische noodzaakfactor van SAB.