Naar boven ↑

Rechtspraak

Stichting Wonenbreburg/Van de Kerkhof
Internationaal overig, 7 december 2010

Stichting Wonenbreburg/Van de Kerkhof

Afwijzing ontbindingsverzoek bij Belgische rechter wegens reflexwerking opzegverbod tijdens ziekte. Bewijslast rust op werkgever aan te tonen dat er geen verband is met opzegverbod

Van de Kerkhof (woonachtig in België) is vanaf 14 oktober 2009 in dienst van de Stichting Wonenbreburg (hierna: de Stichting). Medio 2010 heeft de Stichting forse kritiek op het functioneren van Van de Kerkhof (hij zou de functie van woonconsulent niet of slecht vervullen). Na het tweede officiële functioneringsgesprek in 2010 meldt werknemer zich ziek wegens arbeidsongeschiktheid. Hoewel de Stichting meermalen heeft aangedrongen op een reactie op de inmiddels verstuurde officiële waarschuwingen wegens disfunctioneren, blijft een reactie van Van de Kerkhof uit. Thans verzoekt de Stichting de arbeidsovereenkomst te ontbinden.

De Arbeidsrechtbank (België) oordeelt als volgt. Het opzegverbod tijdens ziekte verhindert de rechter niet op andere gronden de arbeidsovereenkomst te ontbinden (vgl. Ktr. Utrecht 21 oktober 2009, LJN BU1282). De bewijslast rust dan evenwel op de werkgever om te bewijzen dat er geen verband is met de ziekte van werknemer. In casu is de Stichting niet geslaagd in dit bewijs. Het volgens haar gestelde disfunctioneren is onvoldoende aangetoond. Klachten van collega's of klanten ontbreken. Het enige wat de Stichting overgelegd heeft is een weergave van feiten zoals zij die heeft ervaren. Dit eenzijdige beeld is onvoldoende om het disfunctioneren aan te nemen. Bovendien kan een deel van de verwijten aan Van de Kerkhof worden verklaard door zijn ziektebeeld (vermoeidheid). Omdat niet kan worden uitgesloten dat het ontbindingsverzoek verband houdt met de ziekte van Van de Kerkhof, dient het verzoek te worden afgewezen.