Naar boven ↑

Rechtspraak

Global Collect Services BV/werknemer
Rechtbank Noord-Holland (Locatie Haarlem), 16 februari 2011
ECLI:NL:RBHAA:2011:BP5221

Global Collect Services BV/werknemer

Concurrentiebeding blijft bij voortzetting en omzetting in een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd/onbepaalde tijd rechtsgeldig. Enge uitleg Philips/Oostendorp verworpen

Werknemer is op 1 mei 2007 bij Global Collect in dienst getreden als Vice President Risk and Compliance, voor de duur van één jaar, tot 30 april 2008. In de door werknemer voor akkoord ondertekende schriftelijke arbeidsovereenkomst van 16 maart 2007 is een non-concurrentiebeding opgenomen. Op 27 juni 2007 heeft werknemer een nieuwe arbeidsovereenkomst voor akkoord ondertekend in verband met gewijzigde arbeidsvoorwaarden. In deze arbeidsovereenkomst is een gelijkluidend concurrentiebeding opgenomen, waarin de zinsnede 'in Nederland' is vervangen door 'waar ook ter wereld'. Bij brief van 2 april 2008 heeft Global Collect aan werknemer bevestigd dat de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd zal worden gevolgd door een tweede arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd, tot 30 april 2009. Op 14 oktober 2008 is de arbeidsovereenkomst omgezet in een arbeidsovereenkomst voor onbepaald tijd. Werknemer heeft de arbeidsovereenkomst per 1 april 2010 opgezegd om bij Digital River (concurrent) in dienst te treden als Chief Risk Officer. Global Collect vordert een gebod dat werknemer niet in dienst zal treden bij Global Collect en gehouden is aan het concurrentiebeding. Volgens werknemer is het concurrentiebeding niet meer geldig. Zowel bij de verlenging van de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd als bij de omzetting daarvan naar een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd had het concurrentiebeding opnieuw schriftelijk overeengekomen moeten worden. Nu dit niet is gebeurd, is niet voldaan aan het schriftelijkheidsvereiste van artikel 7:653 BW.

De kantonrechter oordeelt als volgt. Volgens werknemer dient het schriftelijkheidsvereiste van artikel 7:653 BW strikt te worden genomen. Onder verwijzing naar het arrest van de Hoge Raad van 28 maart 2008 (Philips/Oostendorp) stelt werknemer zich op het standpunt dat het concurrentiebeding opnieuw schriftelijk overeengekomen had moeten worden, omdat bij de brieven van 2 april 2008 en van 14 oktober 2008 de arbeidsvoorwaarden waarin het beding is opgenomen, niet als bijlage in schriftelijke vorm waren gevoegd. De kantonrechter deelt het standpunt van werknemer niet. Anders dan in het door werknemer aangehaalde arrest van de Hoge Raad, is in de onderhavige procedure immers geen sprake van nieuwe arbeidsvoorwaarden of van een inhoudelijke wijziging van de arbeidsvoorwaarden, maar slechts van de verlenging van de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd respectievelijk de omzetting daarvan in een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd. Daar komt bij dat Global Collect reeds voor de beëindiging van de arbeidsovereenkomst van rechtswege aan werknemer heeft doen weten dat de arbeidsovereenkomst zou worden voort- respectievelijk omgezet. Van een geheel nieuwe arbeidsovereenkomst die is aangegaan na afloop van de vorige is dus geen sprake. Aan de verlenging respectievelijk omzetting van de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd zijn bovendien gesprekken voorafgegaan waarin de wijziging of aanpassing van de arbeidsvoorwaarden van werknemer niet aan de orde is geweest. Dat de eerste arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd is gevolgd door een hernieuwde arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd en dat die op zijn beurt is omgezet in een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd, is op zichzelf niet voldoende om te concluderen dat het concurrentiebeding opnieuw had moeten worden overeengekomen.

Anders dan werknemer stelt is geen sprake van een ingrijpende wijziging waardoor het beding aanmerkelijk zwaarder is gaan drukken. Voor een belangenafweging ten gunste van de werknemer acht de kantonrechter evenmin termen aanwezig.

Volgt toewijzing vordering Global Collect.