Naar boven ↑

Rechtspraak

Intertune International Management BV/werknemer
Rechtbank Amsterdam, 17 november 2010
ECLI:NL:RBAMS:2010:BP8891

Intertune International Management BV/werknemer

Bemiddelingsovereenkomst met verloningsvergoeding na succesvolle bemiddeling tussen DJ en Radio 538 in strijd met Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs

Intertune is een onderneming die het management van presentatoren en artiesten verzorgt. Tussen A en Intertune is een zogenoemde managementovereenkomst gesloten. In januari 2004 heeft Intertune bemiddeld bij de totstandkoming van een arbeidsovereenkomst tussen A en de Vrije Omroep Nederland B.V. (hierna: Radio 538). De arbeidsovereenkomst is aangegaan voor de duur van vijf jaar (tot 31 mei 2009). Intertune ontving 10% van het loon dat A krachtens de arbeidsovereenkomst met Radio 538 toekwam. A en Radio 538 hebben in onderling overleg de arbeidsovereenkomst voortijdig, namelijk per 1 maart 2008 beëindigd. Hierbij werd overeengekomen dat A in de periode van 1 oktober 2007 tot 1 maart 2008 50% van zijn oorspronkelijke inkomen zou ontvangen. Itertune vordert – kort samengevat – veroordeling van A tot betaling van € 107.500. Intertune legt primair aan haar vordering ten grondslag dat A, ondanks de opzegging van de managementsovereenkomst, gehouden is om de vergoeding met betrekking tot het door Intertune uitonderhandelde contract met Radio 538 aan Intertune te voldoen. Deze vergoeding bestaat uit 10% van het oorspronkelijk overeengekomen loon en de bonussen die A gedurende de overeengekomen looptijd van de arbeidsovereenkomst zou ontvangen, aldus Intertune. Door dit niet te betalen maakt A zich schuldig aan wanprestatie. Subsidiair vordert Intertune schadevergoeding op grond van onrechtmatig handelen van A door de arbeidsovereenkomst met Radio 538 voortijdig te beëindigen.

De rechtbank oordeelt als volgt. De eerste vraag die beantwoord moet worden is of de relatie tussen Intertune en A valt onder de Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs (WAADI). Daartoe heeft A aangevoerd dat de relatie tussen partijen valt onder de term arbeidsbemiddeling als in de WAADI en dat een impresario op grond van artikel 1 lid 4 WAADI gelijk wordt gesteld met een arbeidsbemiddelaar. In artikel 1 lid 1 onder d WAADI wordt arbeidsbemiddeling omschreven als: 'dienstverlening in de uitoefening van beroep of bedrijf ten behoeve van een werkgever, een werkzoekende, dan wel beiden, inhoudende het behulpzaam zijn bij het zoeken van arbeidskrachten onderscheidenlijk arbeidsgelegenheid, waarbij totstandkoming van een arbeidsovereenkomst naar burgerlijk recht dan wel een aanstelling tot ambtenaar wordt beoogd'. Naar het oordeel van de rechtbank is er in onderhavige zaak sprake van arbeidsbemiddeling in de zin van de WAADI. Intertune is ten behoeve van een werkzoekende (A) behulpzaam geweest bij het zoeken van arbeidsgelegenheid. Intertune heeft bemiddeld bij het tot stand komen van een arbeidsovereenkomst voor A bij Radio 538. Nu de overeenkomst tussen Intertune en A onder de WAADI valt, is de volgende vraag of deze ook strijdig is met bepalingen uit de WAADI. A heeft zich op het standpunt gesteld dat het bedingen van een tegenprestatie voor de werkzaamheden ten behoeve van arbeidsbemiddeling strijd oplevert met artikel 3 lid 1 WAADI. In onderhavige zaak is er een tegenprestatie van A bedongen, namelijk 10% van zijn salaris die A aan Intertune moest betalen. Nu op grond van de WAADI geen tegenprestatie mag worden bedongen voor arbeidsbemiddeling, is deze afspraak dus in strijd met artikel 3 lid 1 WAADI. Intertune heeft ter comparitie terecht opgemerkt dat bij de wetswijziging van 1 september 2003 impresario's niet meer gelijk worden gesteld met arbeidsbemiddelaars. Dit standpunt kan haar echter niet baten, omdat ook na de wetswijziging het vergoedingsverbod nog in de WAADI is opgenomen. Dit vergoedingsverbod geldt ook voor impresario's als zij bemiddelen bij het sluiten van een arbeidsovereenkomst, zoals in deze zaak het geval is. Of de bedongen tegenprestatie betrekking had op de duur van de managementovereenkomst of op de overeengekomen duur van de arbeidsovereenkomst met Radio 538 is niet van belang, nu de omstandigheid dat er een tegenprestatie is bedongen reeds strijdigheid met de WAADI oplevert. Strijd met een dwingende wetsbepaling, in dit geval de WAADI, brengt met zich dat de managementovereenkomst, voor zover betrekking hebbende op het sluiten van arbeidsovereenkomsten tegen vergoeding, op grond van artikel 3:40 BW vernietigbaar is. Deze vernietigbaarheid heeft als gevolg dat het gevorderde in conventie zal worden afgewezen.