Naar boven ↑

Rechtspraak

FNV/Nico Mooy
Rechtbank Limburg, 10 augustus 2011
ECLI:NL:RBROE:2011:BR4863

FNV/Nico Mooy

Algemeen verbindend verklaarde cao en WML van toepassing op Poolse chauffeurs die in Nederland zijn gedetacheerd

FNV is partij bij de cao voor het Beroepsgoederenvervoer over de weg en de verhuur van mobiele kranen. Nico Mooy (NL) verricht internationaal wegvervoer. Naast de vennootschap in Nederland heeft Nico Mooy ook een vennootschap in Polen, waarvan hij bestuurder en enig aandeelhouder is. Chauffeurs van de Poolse vennootschap worden bij Nico Mooy (NL) gedetacheerd. FNV vordert voor recht te verklaren dat de algemeen verbindend verklaarde cao beroepsgoederenvervoer op de gedetacheerde werknemers wordt toegepast. Bij het ontbreken van een algemeen verbindend verklaarde cao vordert FNV betaling van het minimumloon.

De kantonrechter oordeelt als volgt. De stelling van Nico Mooy (NL) dat de verkeerde persoon is gedagvaard verwerpt de kantonrechter. Tussen partijen staat vast dat de Poolse chauffeurs in dienst zijn bij een te Polen gevestigde Poolse vennootschap. Tussen de Poolse chauffeurs en Nico Mooy (NL) bestaat geen contractsband. FNV ageert echter niet uit overeenkomst tussen Nico Mooy (NL) en de Poolse chauffeurs, maar op grond van de door haarzelf toepasselijk geachte cao-bepalingen en de beweerde onrechtmatige daad. Dat staat haar vrij, daargelaten de kans op succes.

De volgende vraag is of er een algemeen verbindend verklaarde cao is. De cao Beroepsgoederenvervoer en mobiele kranen met looptijd van 1 oktober 2008 tot 1 januari 2010 (hierna te noemen: cao 2008) is algemeen verbindend verklaard voor de periode van 25 april 2009 tot 1 januari 2010. De cao Beroepsgoederenvervoer met looptijd van 1 januari 2010 tot 1 januari 2012 (hierna te noemen: cao 2010) is algemeen verbindend verklaard van 5 juni 2010 tot 31 december 2011. Gelet op het voorgaande is er geen algemeen verbindend verklaarde cao tussen 1 januari 2010 en 5 juni 2010 geweest. FNV stelt dat de Poolse chauffeurs in dienst zijn van Nico Mooy (Polen) vanaf 24 maart 2009 en voor de duur van één jaar voor Nico Mooy (NL) rijden, derhalve tot 25 maart 2010. Dat leidt ertoe dat de AVV-cao 2008 temporeel van toepassing is van 24 maart 2009 tot 1 januari 2010.

De rechtsvraag is of tussen Nico Mooy (NL) en haar Poolse ingeleende arbeidskrachten Nederlands – en zo ja, welk – recht van toepassing is. Tussen partijen (Nico Mooy (NL), Nico Mooy (Polen), de Poolse werknemers) zijn geen overeenkomsten gesloten na 17 december 2009. Op de rechtsverhoudingen na 17 december 2009 is dus niet Rome I van toepassing, maar blijft het EVO 1980 van toepassing. Van 24 maart 2009 tot 1 januari 2010 zijn het EVO en de AVV-cao 2008 van toepassing. Omdat het in deze zaak door Nico Mooy (Polen) bij Nico Mooy (NL) uitgezonden werknemers betreft, is ook de Detacheringsrichtlijn van toepassing (in Nederland omgezet in de WAGA). In Nederland wordt een belangrijk deel (maar niet het merendeel) van de werkzaamheden verricht met vervoer in Nederland, door Nederland en naar het Europese buitenland toe. De Poolse werknemers krijgen hier hun instructies en staan hier onder gezag van Nico Mooy (NL). Tot op zekere hoogte zijn Nico Mooy (NL) en Nico Mooy (Polen) te vereenzelvigen omdat zij beide dezelfde grootaandeelhouder/bestuurder hebben en Nico Mooy (Polen) geen andere klanten dan Nico Mooy (NL) heeft. Op grond hiervan oordeelt de kantonrechter dat, zou er geen rechtskeuze zijn gedaan, Nederlands recht van toepassing is omdat hier te lande het centrum van de werkzaamheden is. Dat leidt er in gevolge het EVO, de AVV-cao 2008 en de Wet AAV toe dat voor het tijdvak tot 1 januari 2010 de AVV-cao 2008 (de financiële arbeidsvoorwaarden) van toepassing zijn. Voor de periode dat er geen AVV-cao is, zijn de Wet minimumloon, de wettelijke vakantiebijslag en de vakantiedagen als bedoeld in artikel 7:634 BW van toepassing. Vaststaat dat Nico Mooy (NL) zich richting de Poolse chauffeurs niet houdt aan de AVV-cao 2008 en de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag. Dit levert een onrechtmatige daad jegens FNV op, nu FNV als belangenbehartiger van de werknemers optreedt.