Rechtspraak
Stichting Saxion/werknemer
Werknemer is in dienst van Saxion als energiecoördinator. In april 2008 heeft Saxion een ontbindingsverzoek ingediend wegens een verstoorde arbeidsrelatie. Dit ontbindingsverzoek is afgewezen. Thans verzoekt Saxion wederom ontbinding. Saxion legt hieraan ten grondslag dat werknemer met de functie van energiecoördinator een nieuwe kans is geboden, maar dat hij ook in die functie disfunctioneert. Hij blokkeert de samenwerking op de werkvloer door niet het gesprek met collega’s aan te gaan, maar de confrontatie via de e-mail te zoeken. Met het door Saxion noodzakelijk geachte en aangeboden coachingstraject heeft werknemer eerst na herhaaldelijke pogingen onder protest ingestemd, waarbij werknemer de in eerste instantie voorgestelde coach heeft gediskwalificeerd. Met de vervolgens aangereikte coach heeft weliswaar een kennismakingsgesprek plaatsgevonden en zou een intakegesprek volgen, maar tegelijkertijd heeft werknemer formele klachten ingediend tegen zijn leidinggevende.
De kantonrechter oordeelt als volgt. Nu voor een constructieve samenwerking geen basis meer is, wordt de arbeidsovereenkomst ontbonden. Ten aanzien van de vergoeding wordt overwogen dat Saxion een verwijt te maken valt doordat zij onvoldoende aandacht schenkt aan de ontstane wrijving tussen werknemer en een aantal collega’s en vervolgens de schuld van de ontstane onenigheid alleen bij werknemer legt, terwijl er pesterijen van collega’s zijn geweest. De zaak wordt door Saxion op scherp gezet door van werknemer te eisen dat hij succesvol een coachingstraject gaat volgen onder dreiging van beëindiging van het dienstverband. Dat is niet de manier om een 60-jarige werknemer met een 25-jarig dienstverband te motiveren tot het volgen van een coachingstraject. Daartegenover staat dat van werknemer enig zelfinzicht had mogen worden verwacht. Ook in de vorige ontbindingsprocedure is hem door de kantonrechter het verwijt gemaakt dat hij middels een niet aflatende stroom van e-mails met een onacceptabele harde toonzetting, menigeen tegen zich in het harnas joeg en zich recalcitrant is blijven gedragen. Indien binnen drie jaar wederom een conflict dreigt, had het voor de hand gelegen dat werknemer zijn eigen houding en gedrag eens kritisch in ogenschouw had genomen en in ieder geval de kans om middels coaching hieraan te werken, had aangegrepen in plaats zich daartegen met hand en tand te verzetten en het gevecht verder te voeren op de persoon van zijn leidinggevende.
Alle omstandigheden in aanmerking genomen, wordt een vergoeding van € 170.000 bruto billijk geacht. Met de omstandigheid dat Saxion eigenrisicodrager is, wordt geen rekening gehouden. Het eigenrisicodragerschap is een keuze die Saxion heeft gemaakt en waar bepaalde premievoordelen tegenover staan. Met de bovenwettelijke uitkering wordt ook geen rekening gehouden, omdat door Saxion niet uiteen is gezet wat dit in de concrete situatie van werknemer betekent en op voorhand niet duidelijk is of werknemer ook aan de voorwaarden voldoet om hiervoor in aanmerking te komen.