Naar boven ↑

Rechtspraak

werkneemster/Just Brands BV
Rechtbank Amsterdam, 22 mei 2012
ECLI:NL:RBAMS:2012:BW7225

werkneemster/Just Brands BV

Geen sprake van belemmering of vertraging genezing door wegens psychische problemen te stoppen met mediation. Werkneemster heeft op basis van het grondrecht op lichamelijk integriteit de vrijheid om niet de door de bedrijfsarts voorgestelde psychologische interventie te volgen, maar zelf via de huisarts psychologische hulp in te schakelen

Werkneemster is in dienst van Just Brands als Financial Controller. Ze heeft zich na kritiek op haar functioneren ziek gemeld. De bedrijfsarts heeft psychische interventie bij HSK geadviseerd. Just Brands heeft de loondoorbetaling gestopt op grond van artikel 7:629 lid 3 BW. Gesteld wordt dat werkneemster haar herstel onnodig ophoudt door niet mee te werken aan mediation en medische interventie. Daarnaast is zij niet gestart met psychische interventie bij een instelling zoals HSK. Werkneemster heeft een loonvordering ingesteld.

De kantonrechter oordeelt als volgt. Een werknemer heeft grote vrijheid te bepalen op welke wijze hij of zij wenst te genezen. Die vrijheid is gebaseerd op het recht op lichamelijke integriteit, een in internationale en nationale bepalingen vastgelegd grondrecht. In dit geval wordt dit grondrecht niet op zodanige wijze uitgeoefend dat sprake is van belemmering van het herstel. Werkneemster heeft zich op advies van de bedrijfsarts ziek gemeld. De bedrijfsarts heeft psychische interventie voorgesteld, bijvoorbeeld via HSK. Deze behandeling bij HSK is niet dwingend opgelegd. Werkneemster is vanaf november 2011 onder behandeling van haar huisarts die in februari 2012 heeft geadviseerd psychologische hulp in te schakelen. Dit heeft werkneemster ook gedaan. Niet geoordeeld kan worden dat werkneemster hierdoor haar genezing bewust vertraagd heeft. Door in februari 2012 te stoppen met de mediation omdat zij het niet aankon, heeft werkneemster, gelet op de verklaring van de psycholoog waaruit blijkt dat zij een ontredderde indruk maakte, niet verwijtbaar gehandeld. Volgt toewijzing van de loonvordering.