Naar boven ↑

Rechtspraak

werknemer/BT Professional Services Nederland BV
Rechtbank Amsterdam, 11 januari 2013
ECLI:NL:RBAMS:2013:BY9074

werknemer/BT Professional Services Nederland BV

Afwijzing ontbinding arbeidsovereenkomst op verzoek 61-jarige helpdesk supervisor (met C=3). Werknemer stelt zich in onderhandelingen over zijn werkzaamheden en beëindiging van de arbeidsovereenkomst onredelijk op

Werknemer (61 jaar) is sinds 1968 in dienst van (een rechtsvoorganger van) BT. Werknemer wordt als helpdesk supervisor gedetacheerd bij opdrachtgevers van BT. Na beëindiging van een detacheringsopdracht is werknemer een nieuwe opdracht aangeboden, die werknemer vanwege de reistijd heeft geweigerd. BT stelt geen opdrachten meer te krijgen die voor werknemer dichterbij zijn. Partijen hebben onderhandeld over beëindiging van de arbeidsovereenkomst, maar zijn hier niet uitgekomen. Werknemer is vervolgens een functie aangeboden die hij grotendeels vanuit huis kan uitvoeren. Dit heeft hij geweigerd. Thans verzoekt werknemer ontbinding onder toekenning van een vergoeding van € 515.000 (C=3).

De kantonrechter oordeelt als volgt. Doordat BT nog slechts detacheringsfuncties kan aanbieden in het westen en midden van Nederland, heeft werknemer relatief lange reistijden te maken. BT is werknemer de laatste jaren vergaand tegemoet gekomen door onder volledige doorbetaling van loon hem slechts circa 2,5 dag (kennelijk circa 20 uur) van de vijfdaagse werkweek (40 uur) te laten werken. In de onderhandelingen over beëindiging van de arbeidsovereenkomst heeft BT werknemer een redelijk voorstel gedaan door aan te sluiten bij het sociaal plan. In plaats van over dat voorstel te onderhandelen, heeft werknemer onder miskenning van zijn arbeidsrechtelijke positie (de uitgangspunten van) dat voorstel afgewezen en een volledige vergoeding voor zijn inkomens- en pensioenverlies tot aan zijn pensionering verlangd. Voorts wordt meegewogen dat BT werknemer een alleszins redelijk voorstel voor een andere functie heeft gedaan, waarbij werknemer vooral thuis kan werken en hij alleen voor (wekelijks) teamoverleg naar Amsterdam hoeft te reizen. Het ontbindingsverzoek wordt afgewezen. Volledigheidshalve wordt opgemerkt dat werknemer erop bedacht dient te zijn dat als hij in zijn houding volhardt er een situatie kan ontstaan dat BT ontbinding van de arbeidsovereenkomst verzoekt waarbij zijn opstelling een drukkend effect heeft op de hoogte van een eventuele vergoeding.