Rechtspraak
Rechtbank Rotterdam (Locatie Rotterdam), 24 juli 2013
ECLI:NL:RBROT:2013:6060
werknemer/Secured Documents B.V. c.s.
Werknemer is sinds 1978 in dienst van HollandRidderkerk. HollandRidderkerk is de 100% aandeelhouder van Secured Documents, een onderneming die gespecialiseerd is in het vervaardigen van vertrouwelijke documenten en waardepapieren. Sinds 2005 is werknemer in dienst van Secured Documents als statutair bestuurder. Zijn arbeidsovereenkomst is tegen 1 februari 2013 opgezegd vanwege zijn functioneren en de slechte resultaten van Secured Documents. Door HollandRidderkerk is aangeboden de WW-uitkering gedurende acht maanden aan te vullen tot 100% van het laatstverdiende loon tot een maximum bedrag van € 23.770 bruto, hetgeen werknemer heeft geweigerd. Werknemer stelt dat de opzegging kennelijk onredelijk is en vordert schadevergoeding van zowel HollandRidderkerk als Secured Documents.
De rechtbank oordeelt als volgt. De opzegging is kennelijk onredelijk op grond van het gevolgencriterium. Er is sprake van een zeer langdurig dienstverband en hierdoor een eenzijdige werkervaring die maakt dat het, in aanmerking genomen zijn leeftijd, voor werknemer zeer moeilijk is in tijden van economische crisis een andere dienstbetrekking te vinden, waarmee hij een enigszins vergelijkbaar inkomen kan verwerven. Verder staat vast dat het ontslag leidt tot een forse inkomensachteruitgang van werknemer. Hoewel een statutair bestuurder rekening moet houden met enig afbreukrisico, is onvoldoende gebleken dat dit afbreukrisico in redelijke mate is verdisconteerd in de hoogte van het salaris van werknemer. Evenmin kan de rechtbank vaststellen dat werknemer het ontslag zelf in de hand heeft gewerkt door onvoldoende functioneren. Nu over 2012 nog winst is gemaakt en HollandRidderkerk over een, zij het relatief beperkt, positief eigen vermogen beschikt, is onvoldoende gebleken dat Secured Documents niet een hoger bedrag kan voldoen dan het aangeboden bedrag. Ten aanzien van de hoogte van de schadevergoeding wordt overwogen dat onvoldoende vaststaat dat werknemer tot het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd werkloos zal blijven. Anderzijds geldt dat in dit geval geen beslissende betekenis toegekend kan worden aan de uitkomsten van de berekeningen die Secured Documents heeft overgelegd op basis van de website hoelangwerkloos.nl ten aanzien van de te verwachten werkloosheidsduur van werknemer. Immers, die berekeningen komen uit op een te verwachten werkloosheidsduur van circa 150 dagen, afhankelijk van de vraag van welke datum van indiensttreding wordt uitgegaan, doch de kansen op uitstroom in een andere baan zijn relatief laag, respectievelijk 23% en 35%. Nu de uitstroomkans volgens het rekenmodel uitkomt op een percentage lager dan 50, dient de uitkomst van de te verwachten werkloosheidsduur gecorrigeerd te worden. De gevorderde schadevergoeding wordt ten laste van Secured Documents toegewezen tot een bedrag van € 100.000 bruto, te vermeerderen met de wettelijke rente.
De stelling dat HollandRidderkerk en Secured Documents met elkaar vereenzelvigd moeten worden faalt. Werknemer beroept zich ter onderbouwing van zijn vorderingen op HollandRidderkerk op de uitspraak van het Hof Leeuwarden (6 december 2011, JAR 2012/15). In die zaak gaat het echter om aansprakelijkheid van een moedervennootschap jegens werknemers van een gefailleerde dochtervennootschap. Daarvan is in dit geval geen sprake. Ook de stelling dat HollandRidderkerk jegens hem een onrechtmatige daad pleegt door financiële steun ter financiering van een redelijke afvloeiingsregeling aan Secured Documents te onthouden daar waar zij aan Secured Documents wel gelden ter beschikking stelt om andere schuldeisers te betalen faalt. De vorderingen van werknemer tegen HollandRidderkerk worden afgewezen.