Naar boven ↑

Rechtspraak

werknemer/Klik Electrotechniek B.V.
Rechtbank Amsterdam (Locatie Amsterdam), 21 januari 2014
ECLI:NL:RBAMS:2014:780

werknemer/Klik Electrotechniek B.V.

Ook na einde loondoorbetalingsverplichting is werkgever verplicht zich in te zetten voor re-integratie zieke werknemer. Werknemer is ten onrechte niet meer tot passende arbeid toegelaten. Toewijzing loonvordering.

Werknemer, in dienst van Klik, is als gevolg van rugklachten arbeidsongeschikt. In 2010 is hij gestart met re-integratie. In oktober 2012 is aan werknemer kenbaar gemaakt dat hij voor 39 uur per week op kantoor wordt verwacht en dat werknemer voor 20 uur voor elektrotechnische werkzaamheden zal worden ingezet en voor de overige uren voor diverse lichte werkzaamheden. Klik heeft medegedeeld dat de loondoorbetalingsverplichting per 2 april 2013 eindigt, dat werknemer geen arbeid meer hoeft te verrichten en de arbeidsovereenkomst nog formeel moet worden ontbonden. Werknemer vordert onder meer wedertewerkstelling in de functie storings- en servicemonteur voor 20 uur per week. Hij stelt dat deze passende arbeid de bedongen arbeid is geworden en subsidiair dat ex artikel 7:658a BW ook na het einde van de loondoorbetalingsverplichting nog een re-integratieverplichting op Klik rust.

De kantonrechter oordeelt als volgt. De aard en omvang van de passende arbeid heeft voortdurend ter discussie gestaan, zodat de passende arbeid niet de bedongen arbeid is geworden. Het einde van de loondoorbetalingsverplichting laat onverlet dat de werkgever op grond van artikel 7:658a BW verplicht blijft zich in te spannen voor de re-integratie van de werknemer en hem daartoe (passende) arbeid laat verrichten. Deze verplichting blijft bestaan totdat de arbeidsovereenkomst geëindigd is. Werknemer is ten onrechte na 2 april 2013 niet tot de passende werkzaamheden toegelaten. Werknemer heeft aangeboden de passende werkzaamheden voor 20 uur te blijven verrichten: hij is daarmee immers alleen gestopt omdat Klik hem te verstaan had gegeven dat hij na die datum niet meer welkom was. Nadat werknemer bij brief van 25 april 2013 had vernomen dat hij geen WIA-uitkering kreeg, lag het wél op zijn weg om actie te ondernemen en had hij Klik moeten sommeren hem weder tewerk te stellen. Nu hij dit pas bij brief van 1 augustus 2013 heeft gedaan, komt hem in redelijkheid geen salaris toe over de maanden juni en juli 2013. De loonvordering wordt toegewezen vanaf 2 april 2013 tot en met 31 mei 2013 en vervolgens vanaf 1 augustus 2013 totdat de arbeidsovereenkomst rechtsgeldig is geëindigd.