Naar boven ↑

Rechtspraak

werknemer/Vista Security Group
Gerecht in Eerste Aanleg van Aruba, 25 februari 2014
ECLI:NL:OGEAA:2014:10

werknemer/Vista Security Group

Niet-verschijnen op werk na zes dagen onafgebroken arbeid, betekent niet dat werknemer op staande voet ontslag heeft genomen. Loonvordering toegewezen. Geen matiging van de loonvordering, ondanks nieuwe dienstbetrekking werknemer wegens verwijtbaar gedrag werkgever.

Werknemer is op 13 juni 2012 voor onbepaalde tijd in dienst getreden van Vista voor een uurloon van AWG 9. In die periode tot 1 januari 2013 heeft werknemer structureel overgewerkt. Op 1 januari 2013 is werknemer niet op het werk verschenen. Vista stelt zich op het standpunt dat werknemer op staande voet ontslag heeft genomen. Werknemer betwist dit en vordert loon.

Het Gerecht in Eerste Aanleg oordeelt als volgt. Nog afgezien van de omstandigheid dat Vista uit het enkele niet op het werk verschijnen – zelfs als dat voorafgegaan is door de opmerking tegen een medewerker van het Renaissance dat werknemer op 1 januari 2013 niet zou komen werken – in het algemeen niet mag afleiden dat werknemer zelf ontslag heeft genomen, geldt in het onderhavige geval dat werknemer al vanaf 26 tot en met 31 december diensten had gedraaid, met vijf van de zes dagen een fors aantal overuren. Dat werknemer op de zevende dag vrij zou zijn lag derhalve binnen het normale verwachtingspatroon. Zelfs al zou werknemer op die dag ingeroosterd zijn om te werken, dan nog mocht Vista onder die omstandigheden uit het niet verschijnen niet afleiden dat hij dus ontslag nam. Nu werknemer geen ontslag heeft genomen en Vista niet gesteld heeft dat zij hem ontslagen heeft, behoefde werknemer zich ook niet uitdrukkelijk beschikbaar het houden om de overeengekomen werkzaamheden te verrichten. Het lag op de weg van Vista hem daartoe op te roepen. Dat heeft zij, kennelijk ten onrechte uitgaande van een door werknemer genomen ontslag, niet gedaan. Dat werknemer op 22 januari 2013 voor een concurrent is gaan werken betekent, zonder nadere niet gestelde omstandigheden, niet dat hij niet meer in dienst van Vista was noch dat hij, daartoe opgeroepen, niet op eerste verlangen de met Vista overeengekomen arbeid zou kunnen verrichten. Het gerecht stelt voorop dat werknemer ingevolge artikel 7A:1614d BW aanspraak op loon behoudt gedurende de tijd dat hij bereid was om de bedongen arbeid te verrichten en Vista daarvan geen gebruik heeft gemaakt. Niet gebleken is dat werknemer niet bereid was de overeengekomen werkzaamheden, binnen de grenzen waartoe hij verplicht kon worden te werken, te verrichten. Dat geldt zeker in dit geval waarin werknemer kennelijk op zich bereid was binnen de mate van het redelijke over te werken. De wet voorziet niet in matiging van een loonvordering in het geval de werkgever er ten onrechte van uit is gegaan dat de werknemer zelf ontslag heeft genomen. Vista heeft zich voor het overige niet voldoende gemotiveerd erop beroepen dat toewijzing van het verschuldigde loon naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar zou zijn. De omstandigheid dat Vista geen arbeidsprestatie van werknemer geniet tegenover haar loonbetalingsverplichting komt voor haar rekening. Dat werknemer een andere werkkring heeft gezocht en vanaf 22 januari 2013 ook (naar nu blijkt voorlopig) heeft gevonden brengt niet mee dat de loonvordering moet worden afgewezen of gematigd.