Rechtspraak
ondernemingsraad Weener Groep, Ondernemingsraad Weener XL/gemeente 's-HertogenboschRechtbank Oost-Brabant, 1 september 2014
ondernemingsraad Weener Groep, Ondernemingsraad Weener XL/gemeente 's-Hertogenbosch
Tot 1 april 2014 was de Weener Groep als sociale werkvoorziening een apart onderdeel van de gemeente ’s-Hertogenbosch. Met ingang van genoemde datum is de afdeling samengevoegd met de afdelingen Arbeidsmarkt en Sociale Zaken tot een Werk-ontwikkelbedrijf, genaamd de Weener Groep XL. De medezeggenschapsstructuur is aan de nieuwe situatie aangepast. De Weener Groep XL heeft per 1 april 2014 een OR gekregen. Tevens is een COR ingesteld. Deze COR vervangt de tot dan toe bestaande gemeenschappelijke OR waar de OR Weener Groep geen deel van uitmaakte. In de COR zijn zes gemeentelijke ondernemingsraden vertegenwoordigd. De OR Weener Groep en de OR Weener XL vorderen primair voor recht te verklaren dat het besluit tot instelling van een COR nietig is. Subsidiair vorderen zij voor recht te verklaren dat het besluit met betrekking tot de zetelverdeling binnen de COR nietig is.
De kantonrechter oordeelt als volgt. De OR Weener groep heeft opgehouden te bestaan. De taken zijn overgenomen door de OR Weener XL, zodat de OR Weener Groep niet ontvankelijk wordt verklaard. De OR Weener XL stelt zich op het standpunt dat de instelling van een COR niet bevorderlijk is voor de uitvoering van de medezeggenschap binnen de gemeente. Dit standpunt wordt niet gevolgd. De gemeente heeft op goede gronden tot het instellen van een COR kunnen komen. Het is voldoende aannemelijk geworden dat er ontwikkelingen hebben plaatsgevonden waarbij de oude Weener Groep, het WSW-bedrijf, steeds meer een onderdeel van de gemeente is en steeds minder een afzonderlijke plaats inneemt. Hoewel de Weener Groep XL een eigen controller en commissie van toezicht heeft, is niet weersproken dat de controller vanuit de centrale controllerafdeling wordt aangestuurd en meeloopt in de financiële processen binnen de gemeente. De directeur van de Weener Groep XL neemt deel aan het algemeen managementteam en heeft dezelfde mandaten en eindverantwoordelijkheid als de sectordirecteuren. Ook is er een gemeenschappelijk personeelsbeleid. Het primaire verzoek wordt afgewezen.
De gemeente heeft ervoor gekozen iedere OR een zetel te geven in de COR. De Weener Groep XL heeft zich op het standpunt gesteld dat deze zetelverdeling niet in overeenstemming is met artikel 34 WOR. Door deze verdeling heeft de meerderheid van de werknemers binnen de gemeente slechts één vertegenwoordiger, terwijl een minderheid vijf vertegenwoordigers heeft. Geoordeeld wordt dat evenredige vertegenwoordiging in de wet niet dwingend is voorgeschreven. Dit betekent echter niet dat bij de samenstelling van de COR geheel aan de getalsverhouding van het personeel kan worden voorbijgegaan. Dit zou namelijk betekenen dat afbreuk wordt gedaan aan de effectiviteit van de medezeggenschap van de ruim 1300 werknemers van de Weener Groep XL en dat die zeggenschap feitelijk illusoir is geworden. Bij de samenstelling van de COR dient gelet op de bedoeling en de strekking van de WOR evenredige vertegenwoordiging het uitgangspunt te zijn. Er kan zich een situatie voordoen waardoor op dit uitgangspunt een uitzondering mogelijk is (zoals Ktr. Amsterdam 1 februari 1993, ROR 1993/24). De gemeente heeft aangegeven evenredige vertegenwoordiging niet wenselijk te vinden, omdat één OR dan besluitvorming binnen de COR kan blokkeren. De kantonrechter acht deze motivering voor afwijking van het uitgangspunt van evenredige vertegenwoordiging niet overtuigend. Het besluit van de gemeente wat betreft de zetelverdeling binnen de COR kan niet in stand blijven. Het subsidiaire verzoek wordt toegewezen.