Naar boven ↑

Rechtspraak

werkneemster/Marktplaats B.V.
Rechtbank Amsterdam, 22 oktober 2015

werkneemster/Marktplaats B.V.

Werkgever heeft onvoldoende invulling gegeven aan herplaatsingsverplichting (inspanningsverplichting, geen resultaatsverbintenis) voor werkneemster die na conflict niet meer kan terugkeren in huidige functie. Geen afdwingbare veroordeling, maar invulling herplaatsingsverplichting kan wel een rol spelen in ontbindingsprocedure.

Werkneemster is op 1 maart 2014 in dienst getreden bij Marktplaats in de functie van Operations Project Manager. Zij heeft op 6 maart 2015 in verband met haar werkhouding een officiële waarschuwing gekregen. Zij heeft zich ziek gemeld op 27 maart 2015. Op 28 april 2015 heeft de bedrijfsarts werkneemster geschikt voor haar werk geacht. Tussen partijen heeft mediation plaatsgevonden, maar deze is niet succesvol afgerond. Werkneemster heeft bij Marktplaats gesolliciteerd op een aantal vacatures, maar deze sollicitaties hebben geen positief resultaat gehad. Op 29 juni 2015 is werkneemster op non-actief gesteld. Marktplaats heeft op 12 oktober 2015 een ontbindingsverzoek ingediend. Werkneemster vordert dat Marktplaats wordt veroordeeld haar binnen de gehele organisatie te rehabiliteren. Daarnaast vordert zij dat een plan wordt opgesteld waardoor zij binnen afzienbare tijd kan worden herplaatst binnen de organisatie van Marktplaats (waarbij zij verwijst naar art. 7:669 lid 1 BW) en dat de memo van 6 maart 2015 uit haar personeelsdossier wordt verwijderd.

De kantonrechter oordeelt als volgt. Bij de beoordeling wordt tot uitgangspunt genomen dat in dit geding niet de vraag voorligt of de arbeidsovereenkomst tussen partijen zal worden voortgezet, dan wel zal worden beëindigd. Bij de beoordeling van de vorderingen zal worden uitgegaan van de thans bestaande situatie waarin de arbeidsovereenkomst bestaat. Partijen zijn het erover eens dat terugkeer van werkneemster in haar huidige functie Operations Project Manager in het team van haar huidige leidinggevende niet meer mogelijk is. De vordering tot rehabilitatie is niet toewijsbaar. Werkneemster heeft in dit geding niet voldoende duidelijk gemaakt op welke gedragingen van Marktplaats de rehabilitatie precies betrekking zou moeten hebben. Dat Marktplaats door het geven van de waarschuwing (vanwege het door werkneemster niet opvolgen van redelijke instructies van haar leidinggevende over communicatie bij afwezigheid en haar reactie op de opdracht om een extra project te doen) zich niet als goed werkgeefster heeft gedragen, is niet aannemelijk geworden. De brief van 6 maart 2015 hoeft niet uit het personeelsdossier te worden verwijderd. Een belangrijk deel van de in die brief opgenomen verwijten vinden voldoende steun in het door Marktplaats aangedragen feitenmateriaal.

Dat Marktplaats een herplaatsingsverplichting ten opzichte van werkneemster heeft is door haar, terecht, niet bestreden. Uit de door partijen overgelegde stukken en de ter terechtzitting gegeven toelichting is echter niet aannemelijk geworden dat Marktplaats deze verplichting in de afgelopen periode voldoende invulling heeft gegeven. Weliswaar is het geen resultaatsverbintenis, maar een inspanningsverplichting zoals door Marktplaats terecht naar voren is gebracht, maar dat zij op dit gebied enige (relevante) inspanning heeft geleverd voor werkneemster, is niet aannemelijk geworden. Van Marktplaats mag worden verwacht dat zij werkneemster actief begeleidt, initiërend te werk gaat en wellicht ook, voor zover redelijk, eventueel aanwezige belemmeringen voor een nieuwe functie wegneemt. Dat kan zijn door aan werkneemster concrete opleidingsmogelijkheden te bieden, maar ook door bij de openstaande vacatures te bekijken in hoeverre problemen met een eventueel niet direct aansluitend cv voor de vacature opgelost kunnen worden en in gesprek met werkneemster en leidinggevenden en werkneemster naar concrete oplossingen te zoeken. De vordering van werkneemster, die Marktplaats verplicht een plan op te stellen waardoor werkneemster binnen afzienbare tijd kan worden herplaatst binnen de organisatie van Marktplaats, gaat echter verder dan de hiervoor geschetste inspanningsverplichting nu hiermee een feitelijke herplaatsing wordt beoogd. Deze vordering is in dit geding niet toewijsbaar. Weliswaar mag van Marktplaats verwacht worden dat zij inspanningen levert die ertoe strekken om herplaatsing van werkneemster mogelijk te maken, maar een afdwingbare veroordeling op verbeurte van een dwangsom is, zeker ingeval een concrete herplaatsingsmogelijkheid ontbreekt, niet mogelijk. Vanzelfsprekend zal de vraag of Marktplaats aan haar wettelijke herplaatsingsverplichting heeft voldaan in de ontbindingsprocedure een rol spelen en kan het gevolgen hebben voor de uitkomst van die procedure.

  • Instantie: Rechtbank Amsterdam
  • Datum uitspraak: 22-10-2015
  • Roepnaam: werkneemster/Marktplaats B.V.
  • Zaaknummer: 4459119 KK EXPL 15-1279
  • Nummer: AR-2015-1068
  • Onderwerpen: Herplaatsing en scholing
  • Trefwoorden: herplaatsingsverplichting, inspanningsverplichting en rehabilitatie