Naar boven ↑

Rechtspraak

werkneemster/Stichting Omroep Venlo
Rechtbank Limburg (Locatie Roermond), 8 december 2016
ECLI:NL:RBLIM:2016:10701

werkneemster/Stichting Omroep Venlo

Werkgever voldoet aan voorwaarden overbruggingsregeling transitievergoeding. Standpunt werkneemster dat toepassing overbruggingsregeling naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar is wordt niet gevolgd.

Werkneemster is in 1988 in dienst getreden bij de Stichting Omroep Venlo (hierna: Omroep Venlo) in de functie van bureauredacteur. Omroep Venlo heeft de arbeidsovereenkomst met toestemming van het UWV per 1 juli 2016 opgezegd wegens bedrijfseconomische redenen. Bij brief van 1 april 2016 heeft het UWV Omroep Venlo laten weten geen ‘verklaring overbruggingsregeling transitievergoeding’ af te kunnen geven, wegens het ontbreken van de jaarrekening 2015 bij de aanvraag. Tussen partijen is thans in geschil de hoogte van de aan werkneemster toekomende transitievergoeding. Werkneemster beroept zich op de standaard in de wet opgenomen regeling van artikel 7:673 lid 2 BW. Omroep Venlo daarentegen meent, onder verwijzing naar en onder overlegging van de haar inmiddels ter beschikking gekomen jaarrekening 2015, dat de overbruggingsregeling transitievergoeding op haar van toepassing is (art. 7:673d BW in samenhang met art. 24 Ontslagregeling).

De kantonrechter oordeelt als volgt. Uit de stukken blijkt dat Omroep Venlo voldoet aan de voorwaarden voor toepassing van de overbruggingsregeling. (Overigens betwist werkneemster dit ter zitting niet langer.) Dit betekent dat voor de berekening van de transitievergoeding de maanden die zijn gelegen voor 1 mei 2013 buiten beschouwing worden gelaten, zoals Omroep Venlo heeft gedaan. Werkneemster acht het naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar dat de overbruggingsregeling wordt toegepast. De kantonrechter volgt dit standpunt niet. Werkneemster heeft als argument voor buitenwerkingstelling gewezen op de omstandigheid dat Omroep Venlo een bedrag van € 35.000 voor transitiekosten aan subsidie heeft gekregen van de Gemeente Venlo en dat Omroep Venlo dit bedrag voor andere doeleinden heeft gebruikt dan voor het uitbetalen van transitievergoedingen, waarvoor het volgens werkneemster bedoeld was. Omroep Venlo heeft gemotiveerd betwist dat het bedrag van € 35.000 bedoeld was voor het uitbetalen van de transitievergoedingen. Gelet op deze gemotiveerde betwisting had werkneemster haar stellingen nader moeten onderbouwen. Nu zij dit niet heeft gedaan is nadere bewijslevering niet aan de orde, zodat de kantonrechter aan deze stellingen van werkneemster voorbijgaat. Werkneemster is voorts van mening dat Omroep Venlo zich in het kader van het ontslagtraject niet als een goed werkgever heeft gedragen en dat Omroep Venlo zich ook een slecht bestuurder heeft getoond, waardoor de reorganisatie nodig is geworden. Voor zover dit al zou komen vast te staan, dan nog kunnen deze omstandigheden naar het oordeel van de kantonrechter er niet toe leiden dat de overbruggingsregeling buiten toepassing moet blijven, hoe spijtig dit voor werkneemster ook is. Volgt afwijzing van de verzoeken van werkneemster.