Naar boven ↑

Rechtspraak

werknemer/Hymec Facilities BV
Rechtbank Limburg (Locatie Roermond), 1 december 2017
ECLI:NL:RBLIM:2017:11781

werknemer/Hymec Facilities BV

Verzoek om herstel arbeidsovereenkomst wegens strijd met artikel 7:669 lid 3 onderdeel b BW afgewezen. Werknemer is langdurig arbeidsongeschikt en niet in staat de bedongen arbeid in aangepaste vorm binnen 26 weken te verrichten.

Feiten

Werknemer is op 13 augustus 2001 bij Neways in dienst getreden. Werknemer vervulde laatstelijk de functie van Operator Specialist. Werknemer is arbeidsongeschikt sinds 11 december 2014. De arbeidsdeskundige van het UWV heeft in zijn rapport van 23 november 2016 aangegeven dat er beperkingen gelden ten aanzien van onder andere onvoorspelbare werksituaties, veelvuldige deadlines en productiepieken, uren per dag (4) en uren per week (20). Het arbeidsongeschiktheidspercentage van werknemer is vastgesteld op 72,40%. Bij beslissing van 20 maart 2017 heeft het UWV Neways toestemming verleend de arbeidsovereenkomst met werknemer op te zeggen op grond van langdurige arbeidsongeschiktheid. Per 1 juli 2017 is een einde gekomen aan de arbeidsovereenkomst. Werknemer verzoekt de kantonrechter Neways te veroordelen de arbeidsovereenkomst te herstellen op basis van 20 uur per week.

Oordeel

Tussen partijen staat vast dat werknemer niet binnen 26 weken volledig zal herstellen voor zijn bedongen arbeid. Partijen houdt echter wel verdeeld of werknemer in staat is om de bedongen arbeid (binnen 26 weken) in aangepaste vorm te verrichten. De kantonrechter stelt vast dat Neways voldoende aannemelijk heeft gemaakt, en dat door werknemer niet wordt betwist, dat werknemers met de functie van Operator Specialist, en die van Operator, onder een hoge tijdsdruk moeten werken om orders tijdig af te krijgen. Operators werken in een keten aan een bepaalde order, waarbij van iedereen hetzelfde tempo wordt verwacht. Uit diverse oordelen van zowel bedrijfsartsen als verzekeringsartsen blijkt dat werknemer in verband met energetische beperkingen niet onder tijdsdruk kon werken terwijl er daarnaast beperkingen golden ten aanzien van onvoorspelbare werksituaties, veelvuldige deadlines en productiepieken. Werknemer kon onder meer niet worden ingezet op variërende producten of het bouwen van proto’s, terwijl hij ook geen opleidingen meer mocht volgen. Daarnaast heeft Neways aangevoerd dat de productiesnelheid van werknemer zwaar onder de norm was. Zelfs binnen de aangepaste taken en tijden werden de basisprestaties die Neways aan werknemer had gesteld, niet door hem behaald. Naar het oordeel van de kantonrechter heeft Neways voldoende aannemelijk gemaakt dat werknemer niet structureel ingezet kan worden in het reguliere productieproces. De bedrijfsarts heeft blijkens zijn terugkoppeling van 24 november 2016 en zijn nadere toelichting daarop van 1 maart 2017 verklaard dat hij niet verwacht dat werknemer binnen 26 weken zijn eigen werk in aangepaste vorm, dan wel passende arbeid, kan verrichten. Werknemer heeft echter een verklaring in het geding gebracht van dr. Y, de lymebehandelaar van werknemer. Dr. Y verklaart op 6 juni 2017 dat het toestandsbeeld van werknemer door de behandeling bij hem duidelijk verbeterd is. Hij verwacht op termijn dusdanig herstel dat werknemer in beginsel gedeeltelijk en later volledig zijn vroegere werkzaamheden kan verrichten. Naar het oordeel van de kantonrechter blijkt uit deze verklaring niet op welke termijn herstel valt te verwachten en voor hoeveel uren werknemer dan gedeeltelijk zou kunnen hervatten. Het verweer van werknemer op dit punt zal dan ook worden gepasseerd. De slotsom van het voorgaande is dat de ontslagaanvraag van Neways voldoet aan de wettelijke vereisten. Dit betekent dat Neways de arbeidsovereenkomst niet in strijd met artikel 7:669 lid 3 onderdeel b BW heeft opgezegd. Het verzoek om Neways te veroordelen de arbeidsovereenkomst te herstellen, wordt daarom afgewezen.