Naar boven ↑

Rechtspraak

PostNL Pakketten Benelux B.V. c.s./Federatie Nederlandse Vakbeweging
Rechtbank Den Haag, 13 december 2018

PostNL Pakketten Benelux B.V. c.s./Federatie Nederlandse Vakbeweging

Voorzieningenrechter verbiedt tot en met 6 januari 2019 collectieve acties door personeel PostNL. Beperkingen aan het recht op collectieve actie zijn in dit geval gerechtvaardigd.

Feiten

PostNL Pakketten Benelux B.V. (hierna: PostNL) heeft met Federatie Nederlandse Vakbeweging (hierna: FNV) en andere vakorganisaties een cao gesloten met een looptijd tot en met 31 december 2018. De vakorganisaties hebben te kennen gegeven dat zij voor 1 januari 2019 tot een nieuwe cao wensen te komen waarna het cao-overleg tussen PostNL en de vakorganisaties op 14 december 2018 van start is gegaan. FNV heeft bij brief van 6 december 2018 PostNL een ultimatum gesteld en na enige correspondentie vervolgens geconstateerd dat door PostNL niet wordt voldaan aan de gestelde eisen. FNV heeft dan ook haar bij PostNL werkzame leden opgeroepen om op 13 tot en met 15 december op diverse locaties te staken. PostNL vordert in kort geding kort gezegd een verklaring voor recht dat het de vakbonden verboden wordt een collectieve actie te organiseren.

Oordeel

Vooropgesteld wordt dat de geplande collectieve acties plaatsvinden in een voor PostNL uitzonderlijk drukke periode. PostNL heeft voldoende aannemelijk gemaakt dat de capaciteit van haar transport- en distributieproces tijdens deze periode maximaal wordt benut en dat vertragingen in deze processen ertoe leiden dat aanzienlijke achterstanden ontstaan alsmede dat een niet onaanzienlijk deel van de in die periode aangeboden postpakketten en brievenbuspost niet tijdig zal worden bezorgd. Het gaat daarbij niet alleen om pakketten en brievenbuspost van consumenten, maar ook om pakketten en brievenbuspost van zakelijke klanten van PostNL. Deze impact is door FNV onvoldoende weersproken, zodat ervan uit moet worden gegaan dat niet alleen de consument maar ook derden door de aangekondigde acties disproportioneel zwaar in hun belangen worden geschonden. Daarnaast is voldoende aannemelijk gemaakt dat een deel van de door PostNL te bezorgen pakketten en brievenbuspost medische hulpmiddelen en medische correspondentie omvat en dat die bezorging geen uitstel kan dulden. In zoverre moet er dus vanuit worden gegaan dat met de aangekondigde collectieve acties een zeer kwetsbare groep mensen zal worden getroffen. PostNL heeft voorts voldoende aannemelijk gemaakt dat zijzelf door de aangekondigde acties ook een aanzienlijke schade lijdt, die verder strekt dan uitsluitend de hiervoor vermelde periode. Voorstelbaar is immers dat de te late bezorgingen van een deel van de pakketten en brievenbuspost gedurende deze periode ertoe zal leiden dat in volgende jaren door consumenten en zakelijke klanten minder gebruik zal worden gemaakt van de diensten van PostNL, hetgeen een disproportionele bedrijfsschade tot gevolg zal hebben. De door FNV aangekondigde collectieve acties gedurende eerdergenoemde periode hebben blijkens het voorgaande aldus dermate ingrijpende gevolgen, dat een beperking van het sociale grondrecht op collectieve actie gerechtvaardigd is. Een dergelijke beperking is te meer aangewezen, nu PostNL er terecht op heeft gewezen dat de cao-onderhandelingen tussen haar en de vakorganisaties pas vanaf half november 2018 op gang zijn gekomen en de op tafel gelegde cao-voorstellen op niet-ondergeschikte punten nog onvoldoende zijn uitgewerkt en toegelicht. In zoverre geldt het thans voeren van collectieve actie niet als ultimum remedium. Een en ander leidt tot toewijzing van de vorderingen van PostNL.

  • Instantie: Rechtbank Den Haag
  • Datum uitspraak: 13-12-2018
  • Roepnaam: PostNL Pakketten Benelux B.V. c.s./Federatie Nederlandse Vakbeweging
  • Zaaknummer: C/09/564938/ KG ZA 18-1304
  • Nummer: AR-2018-1440