Naar boven ↑

Rechtspraak

werknemer/de vennootschap naar buitenlands recht Santrade LTD
Rechtbank Rotterdam (Locatie Rotterdam), 21 december 2018
ECLI:NL:RBROT:2018:10908

werknemer/de vennootschap naar buitenlands recht Santrade LTD

Arbeidsverhouding tussen partijen lijkt grondig en duurzaam te zijn verstoord door introductie nieuw beleid en verschil van inzicht ten aanzien van functioneren van werkneemster. Ontbinding arbeidsovereenkomst op de g-grond.

Feiten

Werkneemster is op 1 juli 2001 bij Santrade in dienst getreden in de functie van magazijnmedewerker. Binnen Santrade is in 2016 het “samen uit, samen thuis” beleid ingevoerd waarbij om productiviteitsreden alle medewerkers op de afdeling gezamenlijk het werk afmaken en uitklokken. Werkneemster heeft vanaf september 2017 een eerste verbetertraject doorlopen en vanaf juni 2018 een tweede verbetertraject, omdat haar productiviteit ruim achterbleef ten opzichte van het gemiddelde van haar afdeling. Op 25 juli 2018 heeft werkneemster zich ziekgemeld. Volgens de bedrijfsarts is werkneemster uitgevallen met klachten waarbij sprake is van arbeidsgerelateerde problematiek. Daarnaast heeft de bedrijfsarts mediation geadviseerd. De mediator heeft aan Santrade laten weten dat de mediation niet kon starten, omdat de partner van werkneemster heeft laten weten dat werkneemster niet instemt met mediation. Santrade heeft vervolgens gedreigd met een loonstop indien werkneemster niet zal meewerken aan de mediation. Werkneemster heeft later laten weten dat zij alsnog wilde starten met mediation. Santrade heeft daarom de loonstop opgeheven. De mediation heeft echter niet geleid tot een oplossing. De bedrijfsarts heeft geoordeeld dat werkneemster medisch gezien kon werken in haar eigen functie, maar dat de oorzaak (de arbeidsgerelateerde problematiek), nog niet was opgelost. Uit het door Santrade aangevraagde deskundigenoordeel van het UWV volgt dat de inspanningen met betrekking tot de re-integratieverplichtingen van Santrade voldoende zijn geweest. Santrade verzoekt de arbeidsovereenkomst te ontbinden wegens een verstoorde arbeidsverhouding.

Oordeel

Hoewel door werkneemster een beroep is gedaan op het opzegverbod in artikel 7:670 lid 5 BW is niet gebleken dat het ontbindingsverzoek verband houdt met het lidmaatschap van werkneemster van de FNV. Het opzegverbod staat dan ook niet in de weg aan ontbinding van de arbeidsovereenkomst. Ten aanzien van het verzoek tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst oordeelt de kantonrechter als volgt. Voor een goede invulling van de functie van werkneemster is het noodzakelijk dat zij met haar leidinggevende op één lijn zit en dat er wederzijds vertrouwen is. Wat Santrade betreft is er geen (behoorlijk) draagvlak meer voor een verdere samenwerking met werkneemster, aangezien aan haar zijde het daarvoor vereiste vertrouwen ontbreekt. De verstoring lijkt voornamelijk veroorzaakt te zijn door enerzijds de introductie van het ‘samen uit, samen thuis beleid’ en anderzijds het verschil van inzicht dat partijen hebben ten aanzien van het functioneren van werkneemster. Santrade heeft immers kritiek gehad op het functioneren van werkneemster, zodanig dat zij binnen één jaar tijd tweemaal een verbetertraject heeft aangeboden. Werkneemster heeft zich daarbij steeds op het standpunt gesteld dat de norm van 40 orderlijnen niet redelijk was en dat deze norm niet is vastgesteld binnen Santrade. Het is echter aan Santrade als werkgeefster om haar bedrijfsvoering in te richten en voor haar werkprocessen een bepaalde productienorm te stellen. Van werkneemster mag verwacht worden dat zij op normale wijze omgaat met kritiek op haar functioneren. Voorts is een beeld ontstaan van een werkneemster die, omdat zij overtuigd is van haar eigen gelijk, dingen groter maakt dan ze werkelijk zijn en zeer emotioneel kan reageren. Het handelen van werkneemster lijkt te worden ingegeven door de wijze waarop zij, daarbij gesteund door haar partner en haar collega namens de OR, meent dat zij voor haar rechten en de rechten van andere werknemers moet opkomen. De gedragingen van haar partner worden aan werkneemster toegerekend. Werkneemster heeft zich ook diverse malen in zeer scherpe bewoordingen uitgelaten en heeft daarbij zware aantijgingen richting haar werkgever gemaakt. Deze uitlatingen onderstrepen eveneens de grondig en duurzaam verstoorde arbeidsverhouding. Santrade heeft naar het oordeel van de kantonrechter reële stappen genomen om de onderlinge verhoudingen te verbeteren en de geschilpunten weg te nemen en op het advies van de bedrijfsarts mediation geïnitieerd. Werkneemster heeft slechts onder dreiging van een loonstop willen meewerken aan mediation. Verzoek tot ontbinding op de g-grond zal worden toegewezen.