Naar boven ↑

Rechtspraak

werknemer/Lands Advies B.V.
Rechtbank Noord-Holland (Locatie Haarlem), 3 juni 2019
ECLI:NL:RBNHO:2019:4705

werknemer/Lands Advies B.V.

Werkgever had duidelijker kunnen zijn met betrekking tot functie-invulling na re-integratie, maar handelt – zeker gezien aanbod mediation – niet ernstig verwijtbaar. Ontbindingsverzoek werknemer toegewezen zonder toekenning transitievergoeding en billijke vergoeding.

Feiten

Lands Advies B.V. (hierna: Lands Advies) is een onderneming die zich bezighoudt met financiële dienstverlening. Werknemer is in 1996 dan wel 1997 betrokken geweest bij de oprichting van Lands Advies en is in 2003 dan wel 2005 in dienst getreden in de functie van directeur. Per 1 maart 2010 is werknemer ontslagen als directeur en is hij in dienst getreden in de functie van medewerker commerciële binnendienst voor drie dagen per week. In juli 2015 is bij werknemer darmkanker geconstateerd met uitzaaiingen in de lymfeklieren. Hij is geopereerd en heeft chemotherapie ondergaan. In maart 2016 is werknemer voorzichtig gestart met werken, maar eind 2016 is hij weer volledig uitgevallen. De re-integratie is begin 2017 weer aangevangen. Per 1 september 2017 is werknemer hersteld gemeld. Per 1 oktober 2017 en in de zomer van 2018 zijn twee collega’s uit dienst getreden (telefoniste/receptioniste en medewerker commerciële binnendienst). Op 20 september 2018 heeft Lands Advies werknemer gevraagd hoe hij tegenover een beëindigingsovereenkomst zou staan. Op 24 september van dat jaar heeft hij zich ziek gemeld. Partijen zijn niet tot een beëindigingsovereenkomst gekomen en werknemer heeft mediation geweigerd. Per 29 april 2019 is werknemer weer volledig arbeidsgeschikt. Werknemer verzoekt de arbeidsovereenkomst te ontbinden vanwege een verstoorde verhouding tussen partijen, inclusief toekenning van een transitievergoeding en een billijke vergoeding.

Oordeel

Aangezien werknemer de ontbinding zelf heeft verzocht en ter zitting op ondubbelzinnige wijze te kennen heeft gegeven niet terug te kunnen, acht de kantonrechter voldoende aannemelijk dat sprake is van omstandigheden die van dien aard zijn dat de arbeidsovereenkomst billijkheidshalve dadelijk of na korte tijd behoort te eindigen. Van ernstig verwijtbaar handelen of nalaten van Lands Advies is echter geen sprake. De pijn zit in de periode na 1 september 2017. Hoewel Lands Advies duidelijk had kunnen zijn, is niet gebleken dat werknemer na deze datum aanspraak heeft gemaakt op het vervullen van zijn oude functie dan wel op een vaste plek binnen de organisatie.

Wel had het, gezien de gerechtvaardigde wens van werknemer om een zinvolle en vaste plek te hebben, op de weg van Lands Advies gelegen met werknemer in overleg te treden over het vervullen van de vrijgekomen functies. Anderzijds is niet gebleken dat werknemer op dat moment op het vervullen van die functies daadwerkelijk aanspraak heeft gemaakt, laat staan dat de functie van receptioniste/telefoniste passend voor werknemer is. Werknemer verwijt Lands Advies dat hij door de ontstane situatie in de periode na 1 september 2017 opnieuw ziek is geworden. Hoewel de kantonrechter, zeker gezien werknemers betrokkenheid bij het bedrijf, begrip heeft voor het feit dat dit hem zwaar is gevallen, is dit verwijt onvoldoende aannemelijk geworden. In de probleemanalyse is als reden immers ‘anders, mogelijk medisch’ aangekruist. Bovendien heeft Lands Advies door middel van mediation getracht de verhouding tussen partijen te herstellen. Dat dit na indiening van werknemers verzoekschrift is gebeurd, maakt dit niet anders. In het geval werknemer zijn verzoek niet intrekt, ontbindt de kantonrechter de arbeidsovereenkomst zonder hieraan een vergoeding te verbinden.