Naar boven ↑

Rechtspraak

werkneemster/C&A Nederland CV
Rechtbank Amsterdam (Locatie Amsterdam), 3 oktober 2019
ECLI:NL:RBAMS:2019:7299

werkneemster/C&A Nederland CV

Werkneemster bij C&A, die onterecht artikelen gratis of tegen hoge korting meekrijgt van collega, totaal voor een bedrag van € 77,70, is terecht op staande voet ontslagen. Dringende reden, bijdragen aan fraude is vast komen te staan.

Feiten

Werkneemster, 17 jaar oud, is sinds 26 juli 2018 in dienst van C&A Nederland CV (hierna: C&A) als verkoopmedewerkster. In februari 2019 is bij C&A het vermoeden gerezen dat er werd gefraudeerd. C&A heeft daar onderzoek naar gedaan. Uit dat onderzoek is gebleken dat kassamedewerkster X bij het afrekenen verschillende artikelen corrigeerde en die artikelen vervolgens zonder betaling of tegen hoge korting meegaf aan de betreffende klant. C&A heeft na raadpleging van camerabeelden een aantal medewerkers, onder wie werkneemster, geïnterviewd. Het interview is afgenomen op 14 maart 2019 door Y, in aanwezigheid van de storemanager van C&A. In het gespreksverslag van het interview is onder meer vermeld dat werkneemster in ieder geval twee keer met haar moeder gewinkeld heeft bij C&A waarbij X niet alle artikelen aansloeg en werkneemster en haar moeder daardoor niet voor die artikelen hebben betaald, zonder dat werkneemster dit gemeld heeft bij haar leidinggevende. Direct na het gesprek is werkneemster door de storemanager op staande voet ontslagen. Dit ontslag is per brief bevestigd op 17 maart 2019. In de brief is als ontslagreden genoemd dat werkneemster zich schuldig heeft gemaakt aan fraude in dienstbetrekking in vereniging met collega’s en aan heling. Werkneemster verzoekt vernietiging van het ontslag op staande voet.

Oordeel

Aan de hand van camerabeelden en de overgelegde kassabon die bij die transactie hoort, kan worden geconcludeerd dat X niet alle artikelen op de toonbank scant. De artikelen die zij wel heeft gescand, heeft zij vervolgens in het kassasysteem gecorrigeerd. Wel zijn alle artikelen aan de moeder van werkneemster meegegeven. Dat er iets niet in de haak is met deze transactie is klip en klaar en dat staat dus vast. Dat werkneemster direct en actief bij deze transactie is betrokken is weliswaar niet komen vast te staan, maar voldoende aannemelijk is wel dat werkneemster op dat moment ervan op de hoogte was dat werd gefraudeerd binnen C&A door de handelwijze van X en dat werkneemster daar op andere momenten ook direct bij betrokken is geweest. Terwijl werkneemster  blijkens haar eigen verklaring vanaf 18 december 2018 een gewaarschuwd mens zou moeten zijn, aangezien zij toen door had dat iets niet klopte met de transactie, heeft zij haar moeder er niet van weerhouden om op 22 februari 2019 wederom bij X kleding af te rekenen. Werkneemster heeft bovendien in het gesprek bij Y en de storemanager ook verklaard dat zij op de hoogte was van de handelwijze van mevrouw X. Door desondanks (haar moeder er niet van te weerhouden) bij X kleding af te rekenen, heeft zij op zijn minst bijgedragen aan fraude. Het voorgaande leidt tot het oordeel dat vast is komen te staan dat werkneemster wist van de frauduleuze handelwijze binnen C&A, daar geen mededeling van heeft gedaan bij haar leidinggevenden en ook direct bij de fraude betrokken is geweest. Daarmee heeft werkneemster C&A een dringende reden gegeven om het dienstverband direct te beëindigen. Voldoende duidelijk moet ook voor werkneemster zijn dat enkel fraude voor C&A op zichzelf al voldoende is om de arbeidsovereenkomst per direct te beëindigen. Het is begrijpelijk dat C&A streng optreedt tegen dit soort gevallen van fraude. Werkneemster heeft geen omstandigheden naar voren gebracht die dit oordeel anders maken. Het verzoek van werkneemster tot vernietiging van het ontslag wordt daarom afgewezen. De door C&A gemaakte onderzoekskosten komen (gedeeltelijk) voor rekening van werkneemster alsmede € 77,70 schade die betrekking heeft op de gratis of tegen hoge kortingen meegegeven artikelen.