Naar boven ↑

Rechtspraak

werknemer/Alpha Industries B.V.
Rechtbank Den Haag (Locatie Gouda), 6 oktober 2020
ECLI:NL:RBDHA:2020:10429
Ontbinding van de arbeidsovereenkomst wegens een verstoorde arbeidsverhouding met toekenning transitievergoeding. Geen sprake van ernstig verwijtbaar handelen van de werkgever en de werknemer.

Feiten

Werknemer is op 1 februari 2011 in dienst getreden bij de moedervennootschap van Alpha Industries B.V. (hierna: Alpha) in de functie van directeur Finance & Operations. Vanaf juli 2011 krijgen werknemer en de Sales Director de leiding over de onderneming en zijn zij onbeperkt gevolmachtigd om Alpha te vertegenwoordigen. Op 6 januari 2020 worden de aandelen in Alpha verkocht aan Awax s.r.l. (hierna: Awax). Na de overdracht van de aandelen is Awax binnen Alpha in toenemende mate het beleid gaan bepalen en zich bezig gaan houden met de dagelijkse gang van zaken bij Alpha. De CEO van Awax heeft onder meer bepaald dat werknemer zonder zijn voorafgaande toestemming ten laste van Alpha geen betalingen meer mocht doen, hij heeft de in het verleden aan werknemer verleende volmacht ingetrokken of geschorst, hij is zich actief gaan bemoeien met de vaststelling van de jaarrekening en het business plan van Alpha, hij heeft bepaald dat Alpha gebruik moest gaan maken van de IT-platforms van de Groep waartoe zij was gaan behoren, hij heeft bevorderd dat zijn dochters in dienst traden bij een vestiging van Alpha (Alpha Wax USA) en dat werknemer werd ontslagen als bestuurder. Ook de functie van werknemer is volledig uitgehold. Verder staat vast dat werknemer zonder toestemming van de cao van Awax in 2020 een bedrag aan Icarcus B.V. heeft betaald, terwijl deze betaling niet door Alpha, maar door Icarus B.V. zelf betaald had moeten worden. Naar aanleiding daarvan heeft Alpha ten onrechte btw teruggevorderd bij de Belastingdienst, hetgeen zij nu dient terug te betalen. Werknemer verzoekt de kantonrechter de arbeidsovereenkomst te ontbinden en Alpha te veroordelen tot betaling van de wettelijke transitievergoeding en een billijke vergoeding. Alpha verzoekt in reconventie ontbinding van de arbeidsovereenkomst op de e- dan wel g-grond en betaling door werknemer van een bedrag van  € 48.286,72 wegens schade als gevolg van opzettelijk of bewust roekeloos handelen van werknemer.

Oordeel

De rechter overweegt dat hoewel werknemer niet adequaat heeft gereageerd op de betaling aan Icarus B.V. hierbij nog geen sprake is van zodanig ernstig verwijtbaar handelen aan de zijde van werknemer dat van Alpha in redelijkheid niet gevergd kan worden de arbeidsovereenkomst niet te laten voortduren. Daarbij is niet zonder betekenis dat Alpha hem tot op heden voor zich heeft laten blijven werken. Van een verstoring van de arbeidsverhouding, zodanig dat tussen partijen geen vruchtbare samenwerking meer mogelijk is, is ten deze, zoals werknemer ook heeft erkend, wel sprake. Daarom wordt de arbeidsovereenkomst op die grond ontbonden, zoals Alpha als subsidiaire grond ten grondslag heeft gelegd. Niet is gebleken dat werknemer in een andere functie bij Alpha is te herplaatsen. Werknemer maakt voorts aanspraak op de transitievergoeding. Aangezien de ontbinding van de arbeidsovereenkomst niet het gevolg is van ernstig verwijtbaar handelen of nalaten van de werkgever, kan werknemer geen aanspraak maken op de billijke vergoeding. Het verzoek van Alpha, strekkende tot veroordeling van werknemer tot betaling van een bedrag van  € 48.286,72 wordt afgewezen. Daartoe overweegt de rechter dat hoewel Alpha het bedrag aan de fiscus dient terug te betalen, zij dit bedrag ook van Icarius B.V. terug kan vorderen, omdat zij dit bedrag onverschuldigd aan Icarus B.V. heeft voldaan. Van de door Alpha gestelde schade is dus geen sprake.