Naar boven ↑

Rechtspraak

Centrale Ondernemingsraad van Honeywell B.V./Honeywell Netherlands Holding B.V. c.s.
Rechtbank Noord-Holland (Locatie Haarlem), 18 november 2020
ECLI:NL:RBNHO:2020:11625
De COR is op grond van artikel 27 lid 5 WOR te laat met het inroepen van de nietigheid van het besluit tot intrekking van de reorganisatieregeling.

Feiten

Honeywell Netherlands B.V. c.s. (hierna: Honeywell) kent een HR-direct-pagina. Op deze pagina staat onder andere de RIF Manual Redundancy-policy (hierna: RIF Manual). Deze dateert van 1 februari 2013, is gereviseerd op 1 juni 2013, en in de regeling is opgenomen dat werknemers die voor ontslag in aanmerking komen een vergoeding ontvangen ter hoogte van de kantonrechtersformule. Aan de COR is ten tijde van het vaststellen en wijzigen van de RIF Manual geen instemming gevraagd. Op 11 maart 2015 is aan de COR in het kader van een adviesvraag inzake reorganisatie kenbaar gemaakt dat de kantonrechtersformule na 1 juli 2015 niet meer geldt en dat werknemers die na 1 juli 2015 boventallig werden recht hadden op een transitievergoeding. De Ondernemingskamer heeft zich bij beschikking van 8 mei 2017 uitgelaten over de vraag of boventallige werknemers in 2017 aanspraak konden maken op de financiële regeling uit de RIF Manual. Honeywell heeft sinds 2015 in alle reorganisaties die aan de COR ter advies werden voorgelegd voor wat betreft de aan boventallige werknemers uit te keren vergoeding, aansluiting gezocht bij de transitievergoeding. Kort na 6 oktober 2019 heeft de voorzitter van de COR bij Honeywell aangegeven dat op de HR-Direct-pagina de RIF Manual circuleerde, op grond waarvan hij aanspraak kon maken op een beëindigingsvergoeding gebaseerd op de kantonrechtersformule. Op 4 december 2019 is de RIF Manual van de HR-direct-pagina verwijderd. Bij brief van 30 december 2019 heeft de COR de nietigheid van het besluit tot intrekking van de RIF Manual ingeroepen. De COR verzoekt voor recht te verklaren dat de RIF Manual een regeling betreft in de zin van artikel 27 lid 1 onder e WOR.

Oordeel

Partijen twisten allereerst over de vraag of sprake is van een regeling in de zin van de WOR. De kantonrechter stelt vast dat de RIF Manual gaat over het aanstellings-, ontslag- of bevorderingsbeleid en daarmee onder het bereik van artikel 27 lid 1 onder e WOR valt. Verder oordeelt de kantonrechter dat de RIF Manual als een regeling kan worden aangemerkt omdat de RIF Manual beleid schetst met betrekking tot de uitstroom van personeel en dit beleid niet slechts voor één reorganisatie gold, zodat de RIF Manual kwalificeert als een besluit van algemene strekking dat ook betrekking heeft op ten minste een gedeelte van de personeelsleden. Honeywell heeft zich op het standpunt gesteld dat de COR de nietigheid van het besluit te laat heeft ingeroepen. Dit verweer slaagt. Op grond van artikel 27 lid 5 kon de COR een beroep doen op de nietigheid binnen een maand nadat hetzij Honeywell de COR haar besluit had meegedeeld, hetzij, bij gebreke van deze mededeling, de COR is gebleken dat Honeywell uitvoering of toepassing gaf aan haar besluit. Vaststaat dat Honeywell de COR geen mededeling heeft gedaan; zij was immers van mening dat er geen sprake was van het intrekken van een regeling in de zin van de WOR. Voor de vraag wanneer het de COR is gebleken dat Honeywell het beleid uit de RIF Manual niet meer toepaste, is relevant dat Honeywell met de inwerkingtreding van de WWZ haar ontslagbeleid heeft gewijzigd. Vast staat dat de COR op geen enkel moment in aanloop naar, op of na 1 juli 2015 heeft gesteld dat toepassing van de transitievergoeding bij boventalligheid onjuist zou zijn in het licht van het ontslagbeleid op basis van de RIF Manual. De COR wist echter vanaf de procedure bij de Ondernemingskamer in 2017 al dat Honeywell het beleid uit de RIF Manual niet meer toepaste. Het opschonen van de HR-Direct-pagina in december 2019 kan niet anders worden gezien dan het administratief opschonen van het intranet. Dat betekent dat de COR te laat is met het inroepen van de nietigheid.