Naar boven ↑

Rechtspraak

werknemer/PT TRANS REKREASINDO
Rechtbank Limburg (Locatie Roermond), 22 september 2021
ECLI:NL:RBLIM:2021:7174
Vordering tot betaling achterstallig salaris van buitenlandse (expat)werknemer. Rechter verklaart zich onbevoegd, vanwege keuze voor Indonesisch recht.

Feiten

Werknemer is op 1 augustus 2018 als buitenlands (expat)werknemer voor de duur van twee jaar in dienst getreden bij PT TRANS REKREASINDO (hierna: TRK). TRK exploiteert een aantal attractieparken in Indonesië. Partijen zijn in de arbeidsovereenkomst overeengekomen dat daarop Indonesisch recht van toepassing is. Daarnaast zijn partijen een forumkeuzebeding overeengekomen. Gelet op de COVID-19-pandemie is werknemer op 23 maart 2020 teruggekeerd naar Nederland, naar aanleiding van berichtgeving van de Nederlandse ambassade om zo spoedig mogelijk terug te keren. Hierop heeft TRK de salarisbetaling stopgezet, omdat werknemer zonder voorafgaande toestemming van zijn leidinggevende naar Nederland zou zijn vertrokken en daarmee zijn arbeidsovereenkomst eenzijdig zou hebben opgezegd. Volgens werknemer had hij die toestemming wel en heeft hij zijn werk na terugkomst in Nederland vanuit huis voortgezet. TRK is, ook na meerdere sommaties van werknemer, niet overgegaan tot betaling van het achterstallige salaris. Volgens werknemer komt de Nederlandse rechter, mede gelet op de volgens hem exclusieve forumkeuze, rechtsmacht toe.

Oordeel

Partijen verschillen van mening over de vraag of het overeengekomen forumkeuzebeding exclusieve rechtsmacht aan de buitenlandse rechter toekent of niet. Volgens de tekst van het forumkeuzebeding dient het geschil voorgelegd te worden aan de rechter die volgens de Indonesische wet- en regelgeving bevoegd is. De tekst maakt geen melding van het in stand laten van (een eventuele) bevoegdheid van de Nederlandse rechter. Niet is vereist dat wordt aangegeven welke specifieke Indonesische rechter bevoegd is en dat rechtsmacht van de Nederlandse rechter expliciet is uitgesloten. Nu werknemer niets heeft gesteld dat erop wijst dat partijen de rechtsmacht van de Nederlandse rechter niet hebben willen uitsluiten, komt de kantonrechter tot het oordeel dat partijen een forumkeuze hebben gemaakt voor de Indonesische overheidsrechter, waarbij zij de rechtsmacht van de Nederlandse rechter hebben uitgesloten. Ook op grond van artikel 8 lid 3 Rv bestaat geen rechtsmacht voor de Nederlandse rechter. Uit het woord “onverlet” volgt naar het oordeel van de kantonrechter dat er, indien geen forumkeuze was overeengekomen, op grond van de wet of een verdrag een “normaal” bevoegde Nederlandse rechter in arbeidszaken bevoegd moet zijn, wil het forumkeuzebeding opzij gezet kunnen worden. Die (Nederlandse rechter) is er naar het oordeel van de kantonrechter niet in dit geval. De (om gezondheidsredenen ingevoerde) thuiswerkmaatregelen in het kader van de COVID-19-pandemie hebben naar hun aard een tijdelijk karakter en daarmee mag aangenomen worden dat de plaats waar of van waaruit werknemer gewoonlijk werkte niet is veranderd. De Nederlandse rechter heeft dus geen rechtsmacht in deze zaak. De kantonrechter zal zich dan ook onbevoegd verklaren.