Naar boven ↑

Rechtspraak

Samson Urban Elements B.V./werknemer
Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden (Locatie Arnhem), 21 november 2022
ECLI:NL:GHARL:2022:9955
Onterecht gegeven ontslag op staande voet van werknemer die wordt verweten dat hij een liefdesrelatie met een collega had, namens werkgeefster een intentieverklaring voor een sponsorschap aanging en “financiële gegevens” van werkgeefster naar buiten bracht. Geen dringende reden.

Feiten 

Samson Urban Elements B.V. (hierna: Samson) heeft de arbeidsovereenkomst met werknemer op 28 september 2021 wegens dringende redenen opgezegd. Samson en werknemer verschillen van mening over de vragen of de arbeidsovereenkomst is opgezegd en zo ja, op welke vergoedingen werknemer recht heeft indien deze vraag ontkennend beantwoord moet worden, of sprake is van een overtreding van het geheimhoudingsbeding, wat de status is van het concurrentie- en relatiebeding, of werknemer nog spullen terug moet geven aan Samson en wie de kosten van de procedures moet betalen. Werknemer is ontslagen wegens meerdere incidenten, zoals het aangaan van een intentieverklaring namens Samson en het hebben van een liefdesrelaties met een collega. De kantonrechter is van oordeel dat het gegeven ontslag op staande voet niet rechtsgeldig is en heeft werknemer een transitievergoeding, een billijke vergoeding en een vergoeding wegens onregelmatige opzegging toegekend. Samson verzoekt in hoger beroep de beschikking van de kantonrechter te vernietigen. 

Oordeel 

Volgens het hof is geen sprake van een dringende reden voor ontslag. Op 22 augustus 2021 was Samson al op de hoogte gesteld over de liefdesrelatie tussen werknemer en een collega. Pas in de brief van 21 september 2021 komt Samson voor het eerst terug op deze kwestie. Het handelen van werknemer met betrekking tot de relatie was voor Samson kennelijk niet ernstig genoeg om eerder actie te ondernemen en dan verloopt de mogelijkheid werknemer op die grond te ontslaan. Het aangaan van een intentieverklaring voor een driejarig sponsorcontract voor een bedrag van € 10.000 per jaar levert ook geen dringende reden op. Onvoldoende is komen vast te staan dat de intentieverklaring verplichtingen voor Samson meebrengt. Ook is werknemer de intentieverklaring niet aangegaan om Samson schade toe te brengen. Het derde verwijt dat Samson aan het ontslag op staande voet ten grondslag legt, is dat zij heeft ontdekt dat werknemer zonder overleg of toestemming financiële gegevens van de onderneming heeft gedeeld tijdens een gesprek met Metaaltechniek Brummen over een mogelijke overname van Samson. Werknemer heeft slechts een strategisch plan overlegd waarin enkele cijfers zijn genoemd, maar dat zijn slechts streefcijfers. Van het delen van financiële gegevens van de onderneming is daarom geen sprake. Ook het feit dat Samson geen vertrouwen meer heeft in werknemer levert geen dringende reden voor het ontslag op staande voet op. Werknemer heeft recht op de aan hem toegekende transitievergoeding, een billijke vergoeding en een vergoeding voor onregelmatige opzegging. Van het verbeuren van een boete wegens overtreding van het geheimhoudingsbeding is geen sprake, werknemer behoeft niet nog meer spullen terug te geven aan Samson en bij de verzoeken ten aanzien van het concurrentie- en relatiebeding heeft werkgeefster geen belang.