Naar boven ↑

Rechtspraak

Bos Logistics B.V./werknemer
Rechtbank Noord-Holland (Locatie Haarlem), 14 maart 2023
ECLI:NL:RBNHO:2023:2246
Werknemer heeft toerekenbaar onrechtmatig gehandeld jegens werkgever door tijdens het uitvoeren van zijn werkzaamheden derden met behulp van de tankpas van werkgever van ongeoorloofd grote hoeveelheden brandstof te voorzien. Werknemer dient de door werkgever geleden schade van € 31.345,68 te vergoeden.

Feiten

Werknemer is op 3 januari 2022 in dienst getreden van Bos Logistics B.V. (hierna: Bos), een transportonderneming, in de functie van chauffeur. Elke bedrijfswagen van Bos heeft zijn eigen unieke tankpas waarmee de chauffeurs tijdens hun dienst de bedrijfswagen van brandstof kunnen voorzien. De boordcomputers van de bedrijfswagens houden continu het brandstofniveau alsmede de kilometrage bij en slaan deze gegevens op. Een chauffeur kan pas beginnen met rijden als hij aan het begin van zijn dienst heeft ingelogd op de boordcomputer met zijn eigen chauffeurspas. Op 7 juli 2022 heeft Bos opdracht gegeven aan een particulier recherchebureau om te onderzoeken of werknemer gedurende zijn werkzaamheden misbruik maakte van de tankpas. Op 20 juli 2022 is geconstateerd dat werknemer tijdens zijn tankbeurt met behulp van de tankpas ook drie personenauto’s, niet zijnde bedrijfsvoertuigen van Bos, heeft voorzien van brandstof. Op 21 juli 2022 heeft Bos aangifte van verduistering jegens werknemer gedaan en per diezelfde dag is aan werknemer ontslag op staande voet verleend wegens diefstal van brandstof. Werknemer heeft in het ontslag berust. Bos vordert in deze procedure veroordeling van werknemer tot betaling van € 31.345,68, vermeerderd met rente en kosten. Bos legt aan haar vordering ten grondslag dat werknemer onrechtmatig heeft gehandeld door (derden) gebruik te (laten) maken van de tankpas. Werknemer dient de door Bos geleden schade te vergoeden. De door Bos geleden schade bestaat voor een deel uit het bedrag waarvoor werknemer illegaal brandstof heeft getankt en voor een deel uit onderzoekskosten. Werknemer betwist dat hij de tankpassen onrechtmatig heeft gebruikt. De tankpassen worden volgens werknemer bij Bos op kantoor bewaard en door alle werknemers van Bos gebruikt. Onduidelijk is door wie, wat, wanneer en hoeveel is getankt.

Oordeel

De kantonrechter oordeelt als volgt. Uit de door Bos overgelegde overzichten blijkt dat in de periode 26 maart tot en met 12 juni 2022 tijdens de diensten van werknemer herhaaldelijk is getankt met de tankpas die hoorde bij de bedrijfswagen waarin werknemer met zijn chauffeurspas was ingelogd, zonder dat het brandstofpeil in de brandstoftank van die bedrijfswagen toenam. Ook is op foto’s te zien dat bij één tankstop op 20 juli 2022 zich bij werknemer drie verschillende personenauto’s melden waarin tijdens dezelfde tankbeurt brandstof wordt getankt met hetzelfde vulpistool. Daartegenover staat dat werknemer zijn betwisting op geen enkele manier heeft onderbouwd, zodat aan zijn bewijsaanbod wordt voorbijgegaan. De rechtbank acht zijn betwisting in het licht van de door Bos aangedragen bewijzen bovendien ongeloofwaardig. Vaststaat dat werknemer toerekenbaar onrechtmatig heeft gehandeld door tijdens het uitvoeren van zijn werkzaamheden derden met behulp van de tankpas van Bos van ongeoorloofd grote hoeveelheden brandstof te voorzien, aldus de kantonrechter. Werknemer heeft de totale hoeveelheid getankte brandstof, het feit dat Bos daardoor schade heeft geleden en de kosten gemaakt ter vaststelling van de schade en aansprakelijkheid onvoldoende gemotiveerd betwist zodat het door Bos gevorderde bedrag volledig wordt toegewezen.