Naar boven ↑

Rechtspraak

Stichting Meerwerf Basisscholen Den Helder/werkneemster
Rechtbank Noord-Holland (Locatie alkmaar), 12 december 2024
ECLI:NL:RBNHO:2024:13830
Afwijzing ontbindingsverzoek werkgeefster omdat onvoldoende aannemelijk is geworden dat sprake is van een ernstig en duurzaam verstoorde arbeidsverhouding.

Feiten

Werkneemster is sinds 14 november 2022 in dienst bij de Stichting Meerwerf Basisscholen Den Helder (hierna: werkgeefster). De functie van werkneemster is locatieleidster op een basisschool met een loon van € 4.689,60 bruto per maand plus toeslagen. Op de arbeidsovereenkomst is de Cao Primair Onderwijs van toepassing. Werkneemster is een directiefunctie in het vooruitzicht gesteld. Medio 2024 wordt de benoeming uitgesteld. Werkneemster meldt zich vervolgens ziek en er wordt mediation ingezet. Werkgeefster verzoekt de arbeidsovereenkomst met werkneemster te ontbinden vanwege een verstoorde arbeidsverhouding (g-grond). Werkgeefster stelt dat werkneemster zonder goede reden een aanzienlijke hoeveelheid documenten die eigendom zijn van werkgeefster, heeft verwijderd, en een aanzienlijke hoeveelheid documenten heeft gedownload en gekopieerd/verplaatst naar een externe schijf (usb-stick) en daarmee buiten de organisatie van werkgeefster heeft gebracht. Hiermee heeft zij het vertrouwen van werkgeefster ernstig beschadigd. Werkgeefster is van mening dat sprake is van een verstoorde arbeidsverhouding die niet meer is te herstellen omdat werkneemster niet inziet dat haar handelwijze onacceptabel is en uit haar reacties blijkt dat zij ook geen vertrouwen meer heeft in werkgeefster. Werkneemster stelt dat werkgeefster onvoldoende heeft getracht de arbeidsrelatie te herstellen. Slechts voor het geval de arbeidsovereenkomst toch wordt ontbonden, verzoekt zij de toekenning van een billijke vergoeding van € 168.429,34 en een transitievergoeding.

Oordeel

Geen ambtshalve aanvulling i-grond

Op de zitting heeft de kantonrechter partijen gevraagd zich uit te laten over het eventueel ambtshalve aanvullen van de combinatie-i-grond aan de door werkgeefster verzochte ontbinding. Werkgeefster heeft daartegen geen bezwaar gemaakt, ook niet tegen een eventuele additionele vergoeding. Werkneemster heeft wel bezwaar gemaakt. De kantonrechter acht zich niet vrij de i-grond ambtshalve aan te vullen. Werkneemster zou daarmee in haar verweer worden geschaad, omdat werkgeefster haar verzoek uitsluitend op de g-grond heeft gebaseerd en werkneemster zich verzet tegen ontbinding. De ambtshalve aanvulling van rechtsgronden behoort plaats te vinden binnen de grenzen van de rechtsstrijd. Met aanvulling van de i-grond zou de kantonrechter in dit geval buiten de rechtsstrijd treden.

Is sprake van voldragen g-grond?

De kantonrechter vindt op basis van de stukken en het verhandelde ter zitting dat er aanwijzingen zijn dat werkneemster niet direct helder is geweest over het verwijderen van documenten en haar beweegredenen daarbij. Werkgeefster stelt zelf dat zij de verwijderde documenten allemaal heeft kunnen terugvinden. De kantonrechter merkt op dat het de duidelijkheid (en daarmee het onderling vertrouwen) zou hebben gediend als werkneemster geen misverstanden zou hebben laten ontstaan over welke documenten ze op 3 juli 2024 heeft gedownload en gekopieerd naar een usb-stick en welke ze heeft verwijderd. Dat de mogelijke onduidelijkheid in combinatie met de gestelde vijandige en ongepaste houding (werkneemster heeft dat betwist) tot een zodanige vertrouwensbreuk heeft geleid dat van werkgeefster in redelijkheid niet gevergd kan worden de arbeidsovereenkomst voort te zetten acht de kantonrechter onvoldoende aannemelijk geworden. Werkneemster heeft meerdere keren haar spijt betuigd over de verwijdering van documenten. De arbeidsovereenkomst wordt niet ontbonden.