Naar boven ↑

Rechtspraak

werkneemster/Nationale Politie Eenheid Rotterdam
Rechtbank Rotterdam (Locatie Rotterdam), 24 februari 2025
ECLI:NL:RBROT:2025:2677
Verzoekende partij was aangesteld als ambtenaar bij de politie en valt niet onder het reguliere arbeidsrecht. Kantonrechter onbevoegd kennis te nemen van verzoeken met betrekking tot einde arbeidsrelatie.

Feiten

Werkneemster is in dienst geweest van de Nationale Politie Eenheid Rotterdam (hierna: Nationale Politie). De Nationale Politie heeft werkneemster per 1 januari 2025 eervol ontslag verleend. Werkneemster heeft een aantal verzoeken ingediend bij de kantonrechter die verband houden met (het einde van) haar arbeidsrelatie. De Nationale Politie heeft aangevoerd dat de kantonrechter niet bevoegd is kennis te nemen van de verzoeken.

Oordeel

De kantonrechter is van oordeel dat zij inderdaad onbevoegd is. Werkneemster heeft niet weersproken dat zij als ambtenaar werkzaam was bij de Nationale Politie op basis van een (ambtelijke) aanstelling. Uit artikel 3 aanhef onder f Ambtenarenwet 2017 volgt dat een overheidswerkgever geen arbeidsovereenkomst sluit met ambtenaren van de politie. De kantonrechter mag alleen beslissen in zaken over een arbeidsovereenkomst naar burgerlijk recht. Aangezien werkneemster aangesteld was als ambtenaar bij de politie, valt zij niet onder het gewone arbeidsrecht. In geval van een geschil staat een met voldoende waarborgen omklede rechtsgang open bij de bestuursrechter. Dat betekent dat de bestuursrechter bevoegd is kennis te nemen van dit verzoek en niet de kantonrechter. De kantonrechter verklaart zich daarom onbevoegd om van het verzoekschrift van werkneemster kennis te nemen. Werkneemster wordt niet-ontvankelijk verklaard.

  • Rechters: C.J. Frikkee
  • Advocaten: A. Bosch
  • Wetsartikelen: 3 Ambtenarenwet
  • Onderwerpen: Rechtsvordering
  • Trefwoorden: ambtenaar, Ambtenarenwet 2017, bevoegdheid rechter en niet-ontvankelijk