Wetgeving
Wet banenafspraak en quotum arbeidsbeperkten
Wijziging van de Wet financiering sociale verzekeringen in verband met een heffing bij het niet voldoen aan de quotumdoelstellingontwikkeling
09-01-2020
Wetsvoorstel met relevante ontwikkelingen
Ingediend bij de Tweede Kamer op 30 juni 2014. Besluit van 11 december 2019 tot wijziging van het Besluit SUWI in verband met een langere registratietermijn in de registratie van arbeidsbeperkten (Stb. 2019, 488). Dit besluit treedt in werking met ingang van 1 januari 2020.
De wijziging van artikel 3.2 van het Besluit SUWI regelt met name dat arbeidsbeperkten die niet langer voldoen aan de inhoudelijke criteria voor het zijn van arbeidsbeperkte, nog wel opgenomen blijven in de registratie van arbeidsbeperkten tot de dag waarop zij de AOW-leeftijd bereiken of – indien eerder – de dag van overlijden. Gedurende de termijn waarin zij opgenomen blijven in die registratie, blijven zij meetellen als arbeidsbeperkte voor de Wet banenafspraak en quotum arbeidsbeperkten.
ontwikkeling
03-05-2017
Wetsvoorstel met relevante ontwikkelingen
Ingediend bij de Tweede Kamer op 30 juni 2014. Besluit van 28 maart 2017 tot wijziging van het Besluit Wfsv en het Besluit SUWI in verband met het Besluit aanwijzing categorieën arbeidsbeperkten en werknemers voor berekening quotumtekort (Stb. 2017/163). Dit besluit treedt in werking met ingang van 1 juli 2017. Besluit van 28 maart 2017 tot vaststelling van het tijdstip van inwerkingtreding van het besluit van 28 maart 2017 tot wijziging van het Besluit Wfsv en het Besluit SUWI in verband met het Besluit aanwijzing categorieën arbeidsbeperkten en werknemers voor berekening quotumtekort (Stb. 2017/164).
Teneinde arbeidsbeperkten aan het werk te krijgen, heeft het kabinet met sociale partners afspraken gemaakt over het aan de slag helpen van mensen met een arbeidsbeperking. Indien de overeengekomen aantallen extra banen niet worden gerealiseerd, zullen de bepalingen over de quotumregeling in werking treden. In dit besluit wordt geregeld op welke wijze werkgevers, met als kernactiviteit het ter beschikking stellen van arbeid, verloonde uren van mensen uit de doelgroep in inleenverbanden toe kunnen rekenen aan de inlenende werkgever. Ook is het belangrijk dat uitlenende werkgevers herkenbaar zijn zodat inlenende werkgevers weten of de verloonde uren die mensen uit de doelgroep bij hen hebben gewerkt in inleenverbanden meetellen bij het berekenen van het quotumtekort en de eventuele quotumheffing.
ontwikkeling
24-09-2015
Wetsvoorstel met relevante ontwikkelingen
Ingediend bij de Tweede Kamer op 30 juni 2014. Nota naar aanleiding van het nader verslag van 18 november 2014. Brief van de Staatssecretaris van SZW van 9 december 2014. Gewijzigd Amendement van het lid Van Weyenberg c.s. van 10 december 2014, Brief van de Staatssecretaris van SZW van 11 december 2014, Amendement van het lid Schouten, Motie van het lid Pieter Heerma c.s., Motie van het lid Kerstens c.s., Motie van het lid Kerstens, Motie van het lid Van Weyenberg c.s., Motie van de leden Schouten en Kerstens, Motie van de leden Van Ojik en Kerstens, gewijzigd Amendement van het lid Schouten c.s., gewijzigd Amendement van de leden Schouten en Van Weyenberg, allen van 11 december 2014. Gewijzigd Voorstel van wet van 16 december 2014.
Bij amendement is de doelgroep verruimd zodat ook mensen met een handicap die met wat ondersteuning wél in staat zijn het minimumloon te verdienen meetellen bij een eventuele quotumheffing. Eind 2016 wordt voor het eerst gekeken of de toegezegde banen ook zijn gerealiseerd. Als blijkt dat dit niet is gelukt, treedt de quotumregeling in werking waarbij bedrijven van 25 werknemers of meer een heffing van 5000 euro per niet ingevulde werkplek per jaar krijgen opgelegd. Bij het bepalen van de hoogte van deze heffing wordt ook gekeken naar (veelal hoger opgeleide) werknemers met een handicap, die buiten de doelgroep van de banenafspraak vallen.
ontwikkeling
24-09-2015
Wetsvoorstel met relevante ontwikkelingen
Ingediend bij de Tweede Kamer op 30 juni 2014. Brief van de Staatssecretaris van SZW van 23 september 2014. Nota naar aanleiding van het verslag en Nota van wijziging van 30 oktober 2014.
In de nota van wijziging is geregeld dat uitsluitend op verzoek van het college van B&W door het UWV wordt vastgesteld of een persoon al dan niet in staat is het wettelijk minimumloon te verdienen.