Wetgeving
Wet invoering extra geboorteverlof
Wijziging van de Wet arbeid en zorg en enige andere wetten in verband met het geboorteverlof en het aanvullend geboorteverlof teneinde bij te dragen aan de ontwikkeling van de band tussen de partner van de moeder en het kind en tevens de positie van vrouwen op de arbeidsmarkt te vergroten alsmede uitbreiding van het adoptie- en pleegzorgverlofontwikkeling
01-06-2022
Wetsvoorstel met relevante ontwikkelingen
In februari jl. is een rapport met de eerste evaluatie van de WIEG opgeleverd. De evaluatie was primair gericht op het aanvullend geboorteverlof. Onderzocht is wie er gebruikmaakten van het aanvullend geboorteverlof en wat de effecten ruim een jaar na de invoering hiervan waren. De minister heeft aanvullend onderzoek aangekondigd naar het gebruik, de effecten en de doelmatigheid van het geboorteverlof en het gezamenlijke effect van het geboorteverlof en het betaald ouderschapsverlof op de arbeidsparticipatie, de verdeling van zorgtaken tussen partners en de gezondheid van het kind.
ontwikkeling
18-10-2018
Wetsvoorstel met relevante ontwikkelingen
Ingediend bij de Tweede Kamer op 13 juni 2018. Nota naar aanleiding van het verslag van 4 september 2018. Motie van het lid Smeulders c.s. van 26 september 2018 en motie van het lid Wiersma c.s. van 26 september 2018.
De Tweede Kamer heeft ingestemd met het wetsvoorstel, waarbij onder meer het geboorteverlof voor partners met ingang van 1 januari 2019 wordt verlengd naar vijf dagen en met ingang van 1 juli 2020 naar vijf weken in het eerste half jaar.
wetsvoorstel
03-07-2018
Nieuw wetsvoorstel
Ingediend bij de Tweede Kamer op 13 juni 2018. Voorstel van wet en memorie van toelichting van 13 juni 2018.
Dit wetsvoorstel geeft uitwerking aan de in het regeerakkoord opgenomen substantiƫle verlenging van het (niet-overdraagbare) kraamverlof voor partners en beoogt een meer evenwichtige balans in de verdeling van arbeid en zorgtaken te realiseren. Daartoe zijn de volgende voorstellen gedaan.
- het verlof en het recht op uitkering wordt met ingang van 1 januari 2019 uitgebreid van ten hoogste vier aaneengesloten weken naar zes aaneengesloten weken. De periode waarin het verlof kan worden opgenomen, 26 weken, blijft ongewijzigd.
- het onvoorwaardelijk recht op verlof wordt (ook bij meerlingen) uitgebreid naar eenmaal de wekelijkse arbeidsduur met behoud van loon;
- het verlof moet, al dan niet aansluitend, binnen vier weken na de bevalling worden opgenomen en bestaat vanaf de eerste dag na de bevalling. De werknemer kan naar eigen keuze de dagen opnemen. Het recht geldt ook als het kind dood ter wereld komt of kort na de bevalling komt te overlijden;
- net als bij het ouderschapverlof (zie art. 6:2 lid 2 Wazo) is het mogelijk om bij beƫindiging van de arbeidsovereenkomst of publiekrechtelijke aanstelling het nog niet opgenomen geboorteverlof op te nemen bij een nieuwe werkgever.
- nadat gebruik is gemaakt van het geboorteverlof met loondoorbetaling kan aanvullend geboorteverlof van ten hoogste vijfmaal de wekelijkse arbeidsduur worden opgenomen. Dit verlof moet worden opgenomen binnen zes maanden na de dag van de bevalling en kan, in overleg met de werkgever, flexibel worden opgenomen. Het UWV verstrekt aan werknemers die voor de Ziektewet verzekerd zijn desgevraagd een uitkering (max. 70% van het maximumdagloon).