Wetgeving
Wijziging Besluit uitvoeringsregels ontslag om bedrijfseconomische redenen 2015
Wijziging Besluit uitvoeringsregels ontslag om bedrijfseconomische redenen 2015overige ontwikkelingen
04-09-2018
Overige ontwikkelingen
Besluit van 17 juli 2018. Dit besluit treedt in werking met ingang van 1 augustus 2018. Uitvoeringsregels ontslag om bedrijfseconomische redenen.
meer
De UWV Uitvoeringsregels ontslag om bedrijfseconomische redenen bevatten een artikelsgewijs overzicht van de relevante wettelijke en ministeriële regels over ontslag om bedrijfseconomische redenen. Daarnaast geven de Uitvoeringsregels nadere duidelijkheid over (het waarom van) de benodigde, verplicht gestelde, gegevens die verstrekt moeten worden in een procedure en de wijze waarop de wettelijke bepalingen over ontslag worden toegepast en beoordeeld. De belangrijkste wijzigingen met ingang van 1 augustus 2018 zijn:
- toegelicht wordt welke informatie de werkgever moet verstrekken als de onderneming of vestiging zich uitstrekt over meerdere landen en/of als op een deel van het personeelsbestand Nederlands (ontslag)recht van toepassing is en op een ander deel vreemd (ontslag)recht. De werkgever dient te motiveren hoe hij is gekomen tot de verdeling van het aantal ontslagen per land en het aantal voorgenomen ontslagen waarop Nederlands recht van toepassing is.
- voor de vraag wie werkzaam zijn in een categorie uitwisselbare functies zijn de aanstelling, de bijbehorende loonschaal en de werkzaamheden die de werkgever op grond van de arbeidsovereenkomst kan verlangen, van belang. Pas als een schriftelijke functieomschrijving ontbreekt of als deze beschrijving sterk afwijkt van de feitelijke situatie, wordt uitgegaan van de feitelijke situatie.
- de periode van de herplaatsingsplicht begint op het moment dat voor de werkgever duidelijk is dat de arbeidsplaats van de werknemer komt te vervallen. Dit betekent dat de werkgever vanaf dat moment niet vrij is om bijvoorbeeld een voor deze werknemer passende vacature met een externe kandidaat in te vullen. Op de datum waarop het UWV op de ontslagaanvraag beslist, wordt beoordeeld of herplaatsing mogelijk is. Daarbij dienen alle mogelijkheden te worden betrokken die tot op die datum bekend zijn, maar ook de te verwachten mogelijkheden binnen de redelijke termijn. De redelijke termijn is in beginsel gelijk aan de wettelijke opzegtermijn;
- de werkgever moet aannemelijk maken dat het niet mogelijk is de werknemer te herplaatsen binnen de onderneming of de groep, voor zover een werkgever daarvan onderdeel uitmaakt. Daartoe moet de werkgever onder meer inzichtelijk maken welke vacatures er zijn en welke naar verwachting binnen de redelijke termijn zullen ontstaan;
- bij de ontslagaanvraag moet de werkgever een overzicht verstrekken van alle vacatures en arbeidsplaatsen/functies van plaatsmakers binnen de onderneming en de groep. Als de werkgever onderdeel uitmaakt van een internationale groep, moet de werkgever op dit overzicht óók de vacatures en de arbeidsplaatsen/functies van plaatsmakers bij buitenlandse onderdelen van de groep vermelden. De werkgever mag zich bij de omvang van dit overzicht bij de ontslagaanvraag echter beperken tot de vacatures en functies waarvoor de werknemer zich beschikbaar heeft gesteld in een herplaatsingsgesprek.
- bij de beoordeling of twee werkgevers redelijkerwijze geacht moeten worden ten aanzien van de verrichte arbeid elkaars opvolger te zijn, wordt in onderlinge samenhang bekeken of de functienaam gelijk blijft, in hoeverre de uitgeoefende werkzaamheden wijzigen en of dezelfde vaardigheden en verantwoordelijkheden worden geëist.
- indien in een onderneming met 50 of meer personen geen ondernemingsraad is ingesteld, zijn de regels voor een onderneming met 10 tot 50 personen van toepassing. De werkgever moet het besluit met de personeelsvergadering of de PVT bespreken en advies vragen indien sprake is van verval van arbeidsplaatsen of verandering van de arbeid van ten minste 25 procent van het personeel.
- de begrippen ‘groep’, ‘onderneming’ en ‘vestiging’ zijn nader gedefinieerd. Deze begrippen zijn van belang bij de beoordeling van de bedrijfseconomische reden;
- er is een toelichting opgenomen op de criteria voor de verklaring overbruggingsregeling transitievergoeding;
- er is een toelichting opgenomen op het ontslag van de payrollwerknemer (redelijke grond, ontslagvolgorde, afwijkingen van het afspiegelingsbeginsel en herplaatsing);
- de tekst over collectief ontslag (WMCO) is geheel herzien, geactualiseerd en artikelsgewijs in de vorm van een nadere toelichting toegevoegd.