Naar boven ↑

Rechtspraak

Kern

Werknemer 61 jaar oud, is sedert 1 april 1974 bij (de rechtsvoorgangsters van) SRN in dienst de functie van Reclasseringswerker. Op 18 december 2007 zijn de regiomanager van SRN, de unitmanager en een personeelsfunctionaris een gesprek met werknemer aangegaan, waarin hij is geconfronteerd met felle kritiek op zijn functioneren. In dit gesprek is verzoeker een verbetertraject aangezegd en is hem te kennen gegeven dat dit traject na een half jaar met goed gevolg zou moeten worden afgesloten, anders zou SRN moeten besluiten de arbeidsovereenkomst met verzoeker te beëindigen. Tengevolge van dit gesprek heeft verzoeker een psychische knauw gehad, aangezien gedurende zijn 34-jarig dienstverband nooit kritiek op zijn functioneren was geuit. Medio januari 2008 heeft hij zich wegens psychische klachten ziek gemeld bij SRN.

Thans verzoek werknemer ontbinding van de arbeidsovereenkomst. Werkgever (SRN) meent dat werknemer niet-ontvankelijk is in zijn verzoek, daar sprake is van ziekte (reflexwerking 7:670 BW). De kantonrechter oordeelt dat het opzegverbod tijdens ziekte niet geldt voor de werknemer. Gelet op hetgeen uit de gedingstukken naar voren is gekomen en hetgeen partijen ter zitting hebben gesteld, is de goede verstandhouding tussen partijen verstoord en is er geen zinvolle samenwerking meer mogelijk. In zoverre is er sprake van een verandering in de omstandigheden die een gewichtige reden vormt die ontbinding van de arbeidsovereenkomst rechtvaardigt. De kantonrechter spreekt dan ook het voornemen uit de arbeidsovereenkomst met ingang van 1 september 2008 te ontbinden.

Ten aanzien van de vergoeding overweegt de kantonrechter het volgende. Als binnen een arbeidsverhouding die ongeveer de werkzame leeftijd duurt binnen enkele maanden een situatie als deze ontstaat, kan het niet anders zijn dan dat er over kernpunten van de relatie werkgever/werknemer op een manier is gecommuniceerd op een wijze die niet strookt met behoorlijk werkgeverschap. Vergoeding van € 85.000.